21 -11-2015

Važne nagrade za hrvatsku arhitekturu!

autor: Ivan Dorotić

{“list”:{“27578 “:”fi18731″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Dodijeljene Nagrade Piranesi za 2015. godinu

Ovog se vikenda u Piranu održala najpoznatija međunarodna arhitektonska konferencija u Sloveniji – Piranski dnevi arhitekture, iz koje stižu fantastične vijesti za hrvatsku arhitekturu. Sinoć su dodijeljenje ovogodišnje Piranesi Awards – nagrade za arhitekturu koje se dodjeljuju od 1983. godine.

Glavnu nagradu Piranesi Award, između 38 nominiranih projekata iz 8 zemalja regije, ponajboljih izvedbi arhitektonske produkcije iz posljednje dvije godine predloženih od strane nacionalnih selektora, dobio je mladi hrvatski arhitekt Dinko Peračić za projekt Tržnice i ribarnice u Vodicama!

{“list”:{“27573 “:”fi18736”,”27572 “:”fi18737”,”27571 “:”fi18738”,”27570 “:”fi18739″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Njegov hvaljen projekt već je nagrađen jednom od šest jednakovrijednih nagrada 50. Zagrebačkog Salona, a nagrade dolaze tik nakon nedavne objave da će upravo Peračić biti povjerenik hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu 2016.

Osim odluke o glavnoj nagradi žiri je dodijelio i dva posebna priznanja, od kojih jedno također ide u Hrvatsku, i to Radionici arhitekture i Vanji Ilić za projekt Muzeja Vučedolske kulture pokraj Vukovara!

Drugo posebno priznanje osvojio je projekt The Deads of the University – Memorijal Drugog svjetskog rata na Eötvös Loránd University Faculty of Humanities u Budimpešti kojeg potpisuje autorski tim Farkas Albert, Ildikó Bujdosó, Dénes Fajcsák, Eszter Lukács, Ákos Polgárdi, János Róth DLA, Levente Szabó DLA i Nóra Szigeti, MM Group i Hetedik Studio.

Međunarodni žiri koji odlučuje o nagradama na Piranesiju svake je godine sastavljen od međunarodno priznatih arhitekata predavača – gostiju konferencije, a ovogodišnji popis regionalnih i europskih arhitekata koji sudjeluju na konferenciji i izabrali su najbolje činili su: Boris Bežan (Slovenija), Sonja Gasparin i Beny Meier (predsjednik žirija – Austrija), Idis Turato (Hrvatska), Meritxell Inaraja (Španjolska), András Ferkai (Mađarska), José Esteves de Matos (Velika Britanija) i David Lorente Ibá?ez (Španjolska).

Da glavna nagrada Piranesi i jedno od dva priznanja idu u Hrvatsku najveći je uspjeh domaćih arhitekata u tridesetogodišnjoj povijesti ove nagrade i konferencije, i jasan pokazatelj kako recentna domaća arhitektura itekako ima što tražiti među internacionalnim nagradama i jakoj konkurenciji. Podsjetimo, Piranesi Awards od hrvatskih su arhitekata do sada osvojili Idis Turato i Saša Randić, za projekt škole Fran Krsto Frankopan u Krku (2005.) te Hrvoje Njirić, za projekt Dječjeg vrtića u Retkovcu (2007.).

Kako žiri navodi u obrazloženju, kriterij po kojim su se vodili pri izboru nagrada bio je da projekte karakteriziraju sljedeće smjernice; odnos spram urbanom i prirodnom okruženju u kojem nastaju, prostorna i projektantska usklađenost s kontekstom, suvremeni inovativni prostorni planovi i tlocrti, poštivajući pristup spram prirodnom i kulturnom nasljeđu, suvremeno razumijevanje tradicionalnih i autohtonih arhitektonskih elemenata, inovativni detalji, osviješten izbor boja, materijala i svijetla.

Svoju odluku o pobjedničkom projektu donio je uz sljedeće obrazloženje:

Piranesi Award 2015.

Tržnica i ribarnica u Vodicama, autor Dinko Peračić

“Projekt Tržnice i ribarnice u Vodicama primjer je uspješne urbane i društvene obnove. Unutar isključivo turističkog okruženja projekt se fokusira na bit zajednice. Nastavljajući postojeću urbanu tipologiju providne nadstrešnice ujedinjuju urbani blok zone obuhvata. Pohvalna je suzdržanost materijalnosti struktura koje stvaraju prozračno i pozitivno društveno okruženje. Projekt uspijeva stvoriti visoko vrijedan prostor za zajednicu s izuzetno dobro promišljenim te ujedno ograničenim sredstvima.“

{“list”:{“27574 “:”fi18735”,”27575 “:”fi18734”,”27576 “:”fi18733”,”27577 “:”fi18732”,”27578 “:”fi18731”,”27579 “:”fi18730″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

*Tekst je preuzet sa portala Vizkultura