U utorak, 23. veljače 2016. godine u 19 sati, u Oris Kući arhitekture (kralja Držislava 3), održat će se otvorenje izložbe DOBROVIĆ U DUBROVNIKU: PODUHVAT MODERNE ARHITEKTURE.

Izložba o dubrovačkom opusu  Nikole Dobrovića (1897. -1967.), jednog od najvažnijih predstavnika moderne arhitekture u bivšoj Jugoslaviji, proizašla je iz knjige Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture autora Krunoslava Ivanišina, Wolfganga Thalera i Liljane Blagojević (Berlin: Jovis, 2015), koja pažljivo istražuje Dobrovićevo djelovanje u Dubrovniku i  njegov veliki utjecaj na arhitekturu Dubrovnika i okolnih mu područja.

Arhitekt Nikola Dobrović djelovao je u Dubrovniku od početka tridesetih do II. svjetskog rata i u tom razmjerno kratkom vremenskom razdoblju projektirao je i uglavnom izveo niz obiteljskih kuća, javnih zgrada i tzv. parkovnih uređenja.

Grand Hotel, koji ujedno i označava početak turizma u suvremenom smislu na otoku Lopudu, Vila Adonis i Vila Vesna samo su neki od projekata koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi, a predstavljaju najveće dosege dubrovačke moderne arhitekture prve polovice 20. stoljeća.

Originalni nacrti, dokumentacija i brojne fotografije izvrsnog bečkog fotografa Wolfganga Thalera donose detaljan uvid u arhitektonsko stvaralaštvo slavnog arhitekta.

Nakon otvorenja izložbe održat će se javni razgovor s autorima knjige Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture, Ljiljanom Blagojević (Arhitektonski fakultet Beograd), Krunoslavom Ivanišinom (Arhitektonski fakultet Zagreb) i Wolfgangom Thalerom, s moderatorom Dubravkom Bačićem.

U četvrtak 3. ožujka, u Oris Kući arhitekture, Krunoslav Ivanišin održat će predavanje o dubrovačkom opusu Nikole Dobrovića.

Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a izložba će se moći razgledati do 6. 3. 2016. godine.  

Suorganizatori izložbe su Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Austrijski kulturni forum.

RADNO VRIJEME ORIS KUĆE ARHITEKTURE

Izložbeni prostor: 09h – 21h (pon-sub)

Nikola Dobrović rođen je u Pečuhu 1897., a umro u Beogradu 1967. godine. Na Odsjeku za arhitekturu Češke visoke tehničke škole (ČVUT) u Pragu diplomirao je 1923. godine. U češkoj prijestolnici djeluje desetak godina. U Dubrovniku se nastanjuje 1934. godine, gdje živi i radi do 1943. Desetogodišnje dubrovačko razdoblje najplodnije je i najvažnije razdoblje Dobrovićevog autorskog opusa.Poslije II. svjetskog rata djeluje u Beogradu. Od 1948. godine pa do smrti profesor je na beogradskom Arhitektonskom fakultetu. Bio je član RIBA i SANU i dopisni član JAZU/HAZU.

Izvor/autor/ORIS