“Designing in Coexistence – Reflections on Systemic Change”

U sklopu programa nastupa Hrvatske na 18. Venecijanskom bijenalu – međunarodnoj izložbi arhitekture, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Udruženje hrvatskih arhitekata pozivaju Vas na promociju knjige “Designing in Coexistence – Reflections on Systemic Change” koja će se održati u subotu, 25. studenog 2023. u 16:00, u prostoru hrvatskog paviljona u Arsenalu u Veneciji.

Program predstavljanja knjige uključuje razgovor u kojem će sudjelovati Mia Roth i Tonči Čerina (kustosi hrvatskog nastupa ), voditeljice radionice održane u Lonjskom polju Markéta Dolejšová i Jaz Hee-jeong Choi (članice kolektiva Open Forest Collective) te jedan od autora tekstova u knjizi Michael Smyth (Edinburgh Napier University), a razgovor će moderirati Ivica Mitrović (kustos diskurzivnog programa paviljona).

Popratni diskurzivni program paviljona bio je osmišljen i realiziran kao kontinuirani laboratorij u stvarnom vremenu, usmjeren na istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja. Nastala kao rezultat diskurzivnog programa i kao finalni proizvod projekta, knjiga objedinjava niz istraživanja putem autorskih tekstova i rezultata radionica koje su se, u organizaciji i suradnji s brojnim obrazovnim institucijama, realizirale u Veneciji, Ljubljani, Splitu, Motovunu, Milanu te u Lonjskom polju.

Knjigu urednički potpisuju Ivica Mitrović, Mia Roth i Tonči Čerina, a njezin bogat sadržaj donosi niz autorski tekstova članova autorskog tima i brojnih istraživača. Uz autorske tekstove, knjiga donosi i rezultate radionica na kojima je sudjelovalo preko 120 polaznika s fakulteta iz Hrvatske, regije i svijeta. Dizajn knjige potpisuje Niko Mihaljević. Tisak knjige realiziran je uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i tvrtke HÖRMANN HRVATSKA d.o.o.


Autorski tim: Mia Roth i Tonči Čerina surađuju od 1999. godine i za svoj su rad osvojili brojne domaće i međunarodne nagrade. Isprepliću praksu s pedagogijom i istraživanjem, posebno se fokusirajući na prostorne izraze javnog interesa. Luka Fatović član je ureda Roth&Čerina od 2019. godine, surađujući na nagrađivanim projektima. Vedran Kasap i Ozana Ursić od 2012. zajedno rade kao Clinica Studio, vodeći ured za prostorno oblikovanje, muzejske izložbe i dizajn interakcija. Niko Mihaljević vizualni je umjetnik i grafički dizajner te predaje tipografiju, grafički dizajn, izdavaštvo, vizualne umjetnosti i dizajn zvuka. Mia, Tonči, Vedran, Ozana i Niko dio su tima koji je projektirao infrastrukturu za posjetitelje Lonjskog polja. Ivica Mitrović od 2001. godine istražuje u području kritičkog i spekulativnog dizajna. Tim isprepliće svoje interese i preokupacije u Hrvatskom paviljonu, spajajući instalaciju sa širokim diskurzivnim formatom o mogućim budućnostima.


Povjerenici: Mia Roth i Tonči Čerina

Autorski tim: Mia Roth, Tonči Čerina, Luka Fatović, Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević, Ivica Mitrović

Organizacija i produkcija: Ministarstvo kulture i medija RH; Udruženje hrvatskih arhitekata – UHA / Partneri i sponzori: Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska pošta d.d., MARKOJA d.o.o., HÖRMANN HRVATSKA d.o.o., JANAF d.d., Hrvatske autoceste d.o.o., Zagrebačka banka d.d., Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, ZUMTOBEL Hrvatska 

Službene web stranice: https://www.sameasiteverwas.hr/
Facebook: https://www.facebook.com/CroatianPavilionVenice
Instagram: https://www.instagram.com/croatian_pavilion_2023/

Kontakti za novinare:
Morana Matković, producentica projekta “Same as it Ever Was” – morana.matkovic@gmail.com

Renata Margaretić Urlić, odnosi s javnošću Ministarstvo kulture i medija RH – press@min-kulture.hr

Rad Udruženja hrvatskih arhitekata podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

MB 03223043
OIB 01152649489

IBAN HR6223600001101550751

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA