Vijesti
DANI ORISA 14
datum/vrijeme
02.10.2014.

Kao i posljednjih 13 godina u mjesecu listopadu ove godine u Zagrebu održat će se simpozij arhitekata – Dani Orisa 14. Datum ovogodišnjih Dana Orisa  jest 18. i 19. listopada, a simpozij će se tradicionalno održati u Dvorani Lisinski.

Dani Orisa međunarodni su arhitektonski simpozij u organizaciji Oris Kuće arhitekture, nastao nakon početnih uspjeha časopisa Oris koji kontinuirano izlazi već petnaestu godinu kao dvomjesečnik te do sada broji 88 izdanja. Organizira se od 2001. godine kao dvodnevno događanje s predavanjima istaknutih stranih i lokalnih arhitekata. Izbor predavača i njihov odaziv rezultat je međunarodnog ugleda časopisa te mreže suradnika i autora koju je Oris tijekom godina izgradio.

Na Danima Orisa do sada su predavali istaknuti svjetski arhitekti, dobitnici najvećih arhitektonskih nagrada i priznanja, poput: Álvara Size, Kenga Kume, Shigerua Bana, Alberta Campo Baeze, Juhanija Pallasme, Petera Zumthora, Mansilla + Tu?on, Adama Carusa, Davida Adjayea, Stevena Holla, Fumihika Makija, Eduarda Souto de Moure, Kazuye Sejime, Wiela Aretsa, Hermana Hertzbergera, Hrvoja Njirića… i mnogih drugih arhitekata i dizajnera – njih do sada preko 200.

Kao i svake godine, cilj nam je našoj vjernoj publici pružiti priliku da čuje neke od najpoznatijih i najuspješnijih svjetskih arhitekata, ali i predstaviti uspješna imena arhitektonske scene.

Velika nam je čast ugostiti Álvara Sizu, međunarodno priznatog portugalskog arhitekta, profesora i počasnog doktora najuglednijih svjetskih sveučilišta, dobitnika Pritzkerove nagrade, čiji rad već desetljećima obogaćuje europsku i svjetsku arhitekturu. 

Anupama Kundoo indijska je arhitektica koja je arhitektonskoj javnosti postala poznata nakon nastupa na Venecijanskom bijenalu 2012. Predstavljanje projekata iz Indije i Australije, kao i bogato predavačko iskustvo i teoretsko znanje, nesumnjivo će obogatiti naš program.

Dietmar Steiner, teoretičar arhitekture, kustos i savjetnik za arhitekturu u velikom broju žirija, dugogodišnji je suradnik Orisa, a na simpoziju će predstaviti svoj životni projekt: BUS:STOP Krumbach, na kojem je angažirano sedam najuglednijih suvremenih arhitekata.

Gonçalo Byrne portugalski je arhitekt i sveučilišni profesor u čijem se raznolikom opusu ističu projekti koji teže očuvanju naslijeđa i održivom razvoju. Vjerujemo da će nam prenijeti barem dio svog bogatog iskustva i podijeliti s nama stečene spoznaje.

Ippolito Pestellini Laparelli mladi je i svestrani nizozemski arhitekt, odnedavno partner u OMA-i Rema Koolhaasa, usmjeren na dizajn, očuvanje, scenografiju i postavljanje izložbi, čiji je najnoviji projekt Monditalia predstavljen na netom održanom Venecijanskom bijenalu.

Vjerujemo da domaćoj javnosti ne treba posebno predstavljati rad Idisa Turata, autora niza nagrađivanih projekata, poput Dvorane na Krku ili Nest and Cave kuće, koji će s nama podijeliti svoja promišljanja o pristupu arhitekturi u modernom dobu.   

Pascal Flammer, mladi je švicarski arhitekt i profesor na ETH-u u Zürichu s čijim su se radom čitatelji Orisa već imali prilike upoznati. Njegova višestruko objavljivana kuća u Balsthalu prepoznatljivi je primjer švicarske arhitekture koja će oplemeniti i ovogodišnji program simpozija.

Kao i svake godine pratimo suvremenu slovensku arhitekturu koju će na Danima Orisa 14 prezentirati Peter Gabrijelčič, arhitekt i profesor arhitekture, čije smo projekte objavljivali u Orisu. Dobitnik je brojnih međunarodnih natječajnih projekata, neke od koji će predstaviti i našoj publici.

Izuzetno nam je drago da ćemo prvi put na Danima Orisa imati priliku ugostiti i meksičke predstavnike: Mauricija Rochu i Miquela Adriju. Miquel Adri?, arhitekt, izdavač i urednik međunarodnog časopisa Arquine predstavit će nam povijest meksičke arhitekture, osobito rad Luisa Barragána i njegov utjecaj na meksičku arhitekturu, a Mauricio Rocha svojim radom prezentirati suvremene tendencije i kretanja.

Vidimo se na Danima Orisa!

Više pogledajte OVDJE