Sekcija mladih arhitekata i studenata arhitekture pri Društvu arhitekata Šibenik, poziva Vas na Dane lokalnog angažmana gradski dnevni boravak koji će se održati u Šibeniku od 25.5. do 27.5. 2016. godine, u organizaciji Zavičajne škole i Sobe DAŠ. 

Dani lokalnog angažmana zamišljeni su kao trodnevno događanje koje će okupiti sudionike različitih struka kako bi se kroz terenski obilazak, predavanja i zajedničku diskusiju pokušalo utvrditi probleme, te ispitati različite mogućnosti upravljanja prostorom grada.

Program obuhvaća obilazak arhitektonskih objekata i prostora koji su odigrali značajnu ulogu prilikom razvoja Šibenika, te predavanja koja će voditi stručnjaci iz područja arhitekture, sociologije i povijesti, s naglaskom na potencijalne prostore grada koji su trenutno neiskorišteni.

Gosti predavači su Saša Šimpraga, Nataša Bodrožić, Diana Magdić, Dafne Berc, Emil Jurcan, David Kabalin te članovi Sobe DAŠ.

U večernjim satima bit će organizirane projekcije filmova na javnim površinama unutar povijesne jezgre.

U sklopu Dana lokalnog angažmana, u četvrtak 26.05.2016., održat će se terenski obilazak sa stručnim vodstvom kojim će se proći kroz kvartove Baldekin i Krvavice, uz kratki osvrt na arhitektonska ostvarenja koja su imala važnu ulogu u povijesnom razvoju grada.

Polazak je u 10:00 h na Poljani ispred Gradske knjižnice “Jurja Šižgorić “, a ruta kojom će se kretati je prikazana u prilogu.

Završetak terenskog obilaska planiran je u Luci Šibenik te se mole svi zainteresirani, koji bi htjeli pristupiti prostoru luke, da popune on-line formular (www.portauthority-sibenik.hr/hrv/lucka_uprava/obr_osobe.asp) kako bi se znao točan broj posjetitelja zbog sigurnosnih ograničenja Lučke uprave Šibenik. Uz on-line formular, molimo građane da pošalju informaciju o interesu (ime, prezime i kontakt broj) na e-mail adresu: soba@d-a-si.hr zbog organizacije šetnje uz stručno vodstvo.

Ulazak u Luku Šibenik neće biti moguć bez prethodne najave, te se građani mole da formular i svoje podatke dostave na tražene adrese najkasnije do utorka, 24.05.2016. godine.

Nakon terenskog obilaska proći će se i kroz prostor “Importanea” gdje će se održati izložba Javni prostori Šibenika, a čija je svrha na jedan dan oživjeti zapušteni prostor. Građani su pozvani da sudjeluju u izložbi te daju svoj osvrt na zapuštene prostore ili javne prostore koje koriste (ili su nekoć koristili). Osvrt se može prikazati u obliku fotografije, teksta ili skice te poslati na e-mail adresu: soba@d-a-si.hr najkasnije do utorka 24.05.2016.

Uz izložbu, održat će se i prigodno predavanje ,,lndustrijska arhitektura Šibenika” arhitekta Jure Kneževića s početkom u 13:00 h, te predavanje „Mikrozajednica kao temelj urbaniteta ” koje će održati sociologinja Diana Magdić u 14:00 h.