S velikim vas zadovoljstvom pozivamo na otvorenje Godišnje izložbe projekata i realizacija članova Društva arhitekata Istre 2015. koja će se održati u petak, 13.11.2015. s početkom u 19.00 sati u Galeriji Luka (MMC LUKA, Istarska 30, Pula) i kojom će zvanično započeti tradicionalna manifestacija Dani arhitekture u Istri 2015. Uz Godišnju izložbu otvorit će se i dvije gostujuće izložbe – Pregled nagrađenih radova ovogodišnjeg 50. zagrebačkog salona arhitekture te izložba talijanske arhitekture XXI stoljeća pod nazivom “Piccole utopie”.

{“list”:{“27531 “:”fi18679″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Dani arhitekture u Istri predstavljaju manifestaciju sastavljenu od različitih događanja vezanih za teme arhitekture i urbanizma, prvenstveno u Istarskoj županiji te problematike vezane za ta područja. Svojom programskom koncepcijom i sadržajima, ova manifestacija promovira arhitekturu te vizualnu i prostornu osviještenost, razvija senzibilitet u javnosti za tu tematiku što je od iznimne važnosti jer oblikuje urbani okoliš i time neposredno utječe na kvalitetu života ljudi. Ovogodišnji “Danima arhitekture” donose javna izlaganja lokalnih i gostujućih arhitekata u suradnji s raznim ustanovama i javnim akterima u Puli, poputArheološkog muzeja Istre, galerije Poola, Zelene knjižnice iSa(n)jma knjiga, što je nastavak ideje o djelovanju Društva unutar šire mreže javnih i civilnih organizacija, a ne samo u granicama vlastite struke.

Program Dana arhitekture u Istri 2015.

13. 11. 2015. u 19 h, MMC LUKA

Revijalna godišnja izložba članova DAI-SAI-a i gostiju

Izložba Piccole utopie

Piccole utopie (male utopije) izložba je talijanske arhitekture trećeg tisućljeća koju je osmislila i oblikovala arhitektonska sekcija Nacionalnog muzeja umjetnosti XXI stoljeća (MAXXI) po narudžbi talijanskog Ministarstva vanjskih poslova. Izložba se usredotočuje na izvedenegrađevine koje podržavaju tezu o “malim utopijama”, a radove potpisuje deset suvremenih autora različitih generacija.

{“list”:{“27530 “:”fi18680″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Izložba nagrađenih radova 50. zagrebačkog salona arhitekture

Jubilarni 50. zagrebački salon arhitekture održan je u listopadu 2015. godine. Za selektora Salona izabran je arhitekt Hrvoje Njirić koji je postavio i temu same izložbe:

Consistency/Dosljednost je naslov posljednjeg predavanja talijanskog pisca Itala Calvina u seriji ”Six Memos for the Next Millennium” (1988)[i]. Koncipirano kao završni akord serije, ne nužno samo literarnih fenomena, ovim se pojmom nastoji obuhvatiti svojstva poput lakoće, brzine, točnosti, vidljivosti i višestrukosti. Preneseno u domenu arhitekture, tražit ćemo radove koji se po svojoj proceduralnosti i unutarnjoj logici približavaju idealu lakog i točnog očitavanja, koji višestruke fenomene sadašnjosti sažimaju na jasno vidljiv način i koji dosljednost u primjeni misaonih obrazaca provode na svim razinama stvaranja arhitektonskog djela. Da bismo na izložbi mogli pokazati dovoljan broj projekata, uzimat će se u obzir i one radove koji makar u nekim segmentima (funkcija, gradotvornost, konstrukcija, kontekst, održivost – you name it…) pokazuju stanovitu dosljednost, primjereno strukturirani način mišljenja i inovativnost.

U Puli će u sklopu Dana arhitekture Istre biti prikazani nagrađeni radovi Salona.

{“list”:{“27529 “:”fi18681″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

14. 11. 2015. u 11 h, ACI marina

Projekt “Otvoreni grad” – šetnja javnim prostorima Pule pod vodstvom Brede Bizjak

Namjera i cilj projekta koji arhitektica Breda Bizjak pokreće u DAI-SAI-u je podizanje svijesti o javnom prostoru. Motivirana trenutnom situacijom koja neminovno implicira stagnaciju i degradaciju, sve veću privatizaciju javnog prostora te nemogućnost formalnog sudjelovanja u kvalitativnim promjenama istog, ovim akcijama autorica želi potaknuti razmišljanje, raspravu i rad na projektima u postojećim javnim prostorima povijesne jezgre grada Pule, a ujedno upozoriti i na ”nevidljive”, zapuštene i neiskorištene gradske prostore te istražiti i ostvariti mogućnosti za njihovo korištenje za potrebe građana i ponovnu revalorizaciju.

Devet postojećih lokacija u javnom prostoru povijesne jezgre grada odabrano je kako bi se kroz autorske radove kolektiva ti prostori redefinirali i aktivirali. Materijalne i nematerijalne akcije privremenog karaktera manifestirat će se kao niz prostora-događaja kroz performativne, umjetničke, dizajnerske te arhitektonske intervencije. Kroz projekt istražit će se različite tehnike i metode korištenja prostora i njihove reaktivacije, odnosno tehnike i metode ponovnog ”isčitavanja” prostora grada. Odabir lokacija namjenski i sadržajno sveden je na tematske sklopove: obala, trg, vrt, park, krov, zgrada.

Mjesto susreta je na Rivi, ispred ACI marine Pula, a šetnja kreće u 11 sati.

Breda Bizjak diplomirala je 2002. godine na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Godine 2007. pokreće arhitektonski studio BB arhitekti (Ljubljana, SLO). Za svoje radove dobila je više međunarodnih priznanja među kojima i European Prize for Urban Public Space 2012, nominaciju za nagradu Mies van der Rohe 2015 te nominaciju za nagradu Piranesi 2014. godine. Živi i radi na relaciji Pula – Ljubljana.

{“list”:{“27528 “:”fi18682″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

18. 11. – 25. 11. – 2. 12. 2015. u 19 h, galerija POOLA

POOLP – Serija predavanja

Tijekom jesensko-zimske sezone U.O.Robot, u galeriji Poola, Kandlerova 14, priprema se program naslovljen “Poolp“. Riječ je o nizu prezentacija i predavanja, raznih formata, koja se odvijaju srijedom s početkom u 19 h. Program „Poolp“ otvoren različitim uzrastima i svjetonazorima, njeguje kulturu polemičkog mišljenja i kreativne participacije, u kojima uz publiku, sudjeluju arhitekti, komunikolozi, umjetnici i teoretičari. Program je predviđen u obliku prezentacija, rasprava, okruglih stolova i panel-diskusija koje pokrivaju širu oblast urbanog života i suvremene kulture.

U suradnji s DAI-SAI-om program “POOLP” tijekom Dana arhitekture u Isti organizira sljedeće tri prezentacije:

Emil Jurcan –18. 11.

Dino Krizmanić – 25. 11.

Leonid Zuban –2. 12.

{“list”:{“27527 “:”fi18683″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

20. 11. 2015. 18 h, Sveučilišna knjižnica

“Arhitektura antropocena”, predavanje Ide Križaj Leko

Zelena knjižnica, projekt Društva bibliotekara Istre čiji je cilj edukacija javnosti i podizanje svijesti o održivom društvu i zaštiti okoliša, ugošćuje riječku arhitekticu Idu Križaj Leko koja temi održivosti u arhitekturi pristupa iz perspektive odnosa čovjeka i njegovog artificijelnoga okoliša.

“Kako pričati o održivoj arhitekturi, a da to za sobom ne povlači predvidljivost tehničkih rješenja ili pak zamor epitetom bez kojeg danas niti jedan uvriježeni tekst, pa čak niti njegov naslov, ne mogu proći? Kada bismo rekli da je održiva arhitektura zapravo arhitektura zdravog razuma ne bismo vjerojatno o njoj uopće pričali jer bi naše područje razgovora izašlo iz povijesnog okvira današnjice i počelo sagledavati arhitekturu od njenog postanka. Ovim predavanjem pokušat će se zaokrenuti diskurs kroz ogoljivanje održive arhitekture na odnos ljudi i njihovog ne-ljudskog okoliša. Cilj je kroz ovaj obrat koji je zapravo povratak na prapočela same arhitekture pozicionirati današnji trenutak znajući da je osnovni preduvjet za postojanje arhitekture – prostor – naš najugroženiji resurs.”

Predavanje organizira Društvo bibliotekara Istre u sklopu projekta Zelena knjižnica.

Ida Križaj Leko rođena je 1983. u Zagrebu. Studirala je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu gdje je i diplomirala 2008. godine. Za vrijeme studija radila je u raznim arhitektonskim uredima te sudjelovala kroz različite autorske suradnje na arhitektonskim natječajima i radionicama. Godine 2009. seli u Rijeku gdje stječe stručni staž u arhitektonskom uredu Randić-Turato, kasnije Turato. Od 2012. pokreće samostalnu djelatnost u Rijeci. Njeno arhitektonsko djelovanje fokusirano je jednako na fikciju, kao i na stvarnost. Dio je projektnog tima sportske dvorane i trga u Krku koja je 2014. godine osvojila nagradu ”Viktor Kovačić”.

{“list”:{“27525 “:”fi18685″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

12. 12. 2015. u 21 h, Augustov hram

Instalacija “Intermundia”, Ana Dana Beroš

u suradnji s AMI Pula, Sajam knjiga Pula

Intermundia, kustosko-istraživački projekt arhitektice Ane Dane Beroš koji je prošle godine izložen u venecijanskom Arsenalu, u sklopu izložbe Mondo Italia koju je Rem Koolhaas izložio na bijenalu arhitekture, temelji se na istraživanju promjenjivih krajolika granica transeuropskih i intraeuropskih migracija. Projekt prikazuje slučaj Lampeduse kao metonimije suvremenih ”pritvorskih uvjet” na ulasku u ”tvrđavu Europu”. Lampedusa je školski primjer brisanog prostora koji nastaje na geopolitičkim razmeđima gdje se formiraju društveno marginalizirane zajednice, bilo da je riječ o pridošlicama ili autohtonom stanovništvu.

U suvremenom trenutku imperativa mobilnosti, koji je kompatibilan s imperativom fleksibilnosti rada, prisilna teritorijalna kretanja prekarnih, najčešće visokoobrazovanih, radnika usporedna su s kretanjima, kao i pritvaranjima, ilegalnih migranata. Suvremeni migranti gledaju na se kao na putnike – radnike s privremenim poslovima, koji žive na rubu nesigurnosti, na rubu duga. Ovo ljudsko stanje ”negrađanina” ili polugrađanina, mora probuditi novu povijesnu svijest.

Nasuprot promatranju Lampeduse kao rigidne institucije ”zatvorenih čekaonica” – pritvorske zone u žarištu sukoba, Intermundia nastoji kroz posthumanu perspektivu propitati ambivalentnost ”stanja između” i (ne)mogućnost kulturnog prijevoda između (i)migranata i lokalne otočke zajednice. Projekt nastoji, kroz evokativnu zvučno-svjetlosnu instalaciju te knjiški prezentirano istraživanje, inducirati kod promatrača slojevito razumijevanje svijeta ili, bolje rečeno, alternativnih svjetova koji nas okružuju. Kroz efekt očuđenja projekt potiče promatrača na neposrednu reakciju, uranjajući ga u borbu za goli život.

Ana Dana Beroš (1979, Zagreb) samostalna je arhitektica i kustosica, diplomirala je, magna cum laude, na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Suosnivačica je grupe ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti. Finalistica je Nagrade Wheelwright Sveučilišta Harvard, 2014. godine. Dobitnica je Posebnog priznanja za rad Intermundia na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture Fundamentals, selektora Rema Koolhaasa.

{“list”:{“27526 “:”fi18684″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

IZVOR: DAI-SAI