Dani arhitekture 2023 u rujnu u Sarajevu

Dani arhitekture godinama su najveći i najočekivaniji festival arhitekture u Bosni i Hercegovini, te jedan od najznačajnijih u ovom dijelu Europe. Ove godine će se održavati od 15. do 22. rujna i za razliku od prethodnih godina, ove će Dani arhitekture trajati sedam dana na više lokacija širom Sarajeva.

Otvorenje jubilarnog petnaestog izdanja Dana arhitekture bit će u petak 15. rujna te će ovogodišnji kustosi Hubert Klumpner (Austrija) i Michael Walczak (Poljska) publici predstaviti temu, predavače i program festivala. Za vrijeme festivala na glavnoj sceni kina Meeting point izmjenjivat će se arhitekti predavači iz Španjolske, Norveške, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Njemačke, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Francuske i Italije. Uz predavanja renomiranih arhitekata iz cijelog svijeta, program ovogodišnjih Dana arhitekture sastoji se od mnogobrojnih izložbi, panela, stručnih okupljanja i filmova koji će nesumnjivo privući publiku kako iz Sarajeva, tako i iz cijele regije.

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture je Olimpijska arhitektura, koja će predavačima i gostima pružiti uvid u ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, a s osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu sljedeće godine.

Kino Meeting point će i ove godine biti centralna točka predavača i publike, ali će se ostatak festivala održavati širom Sarajeva: Historijski muzej, Olimpijski muzej, Umjetnička galerija, Galerija Manifesto, Urban design studio i Austrijska kuća.

Posebna pažnja za vrijeme Dana arhitekture bit će usmjerena na predstavljanje i puštanje u prodaju prvog arhitektonskog vodiča kroz Sarajevo, izdanog od strane berlinske DOM Publishers izdavačke kuće. Na ovaj način, i Sarajevo se pridružuje gradovima na arhitektonskoj mapi svijeta, te na potpuno novi način predstavlja arhitekturu grada, kako posjetiteljima, tako i građanima.

Više informacija o Danima arhitekture 2023 i novostima možete pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Twitter i Youtube.

LIFT – Prostorne inicijative je nevladino udruženje koje od 2007. godine organizira arhitektonski festival Dane arhitekture, te godinama okuplja i spaja arhitekte, dizajnere i umjetnike širom Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. U fokusu Dana arhitekture oduvijek je bila, ne samo arhitektura, nego i Sarajevo, edukacija, povezivanje i rast.

Rad Udruženja hrvatskih arhitekata podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

MB 03223043
OIB 01152649489

IBAN HR6223600001101550751

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA