Vijesti
Borka Bobovec – O arhitektu Miroslavu Begoviću
datum/vrijeme
27.05.2019.

Predavanje KIC, 30. svibanj, 19.00 sati

 

doc.dr.sc. Borka Bobovec, dipl.ing arh.

O BEGOVIĆU

Mladog Begovića vrlo rano zapazio je Kauzlarić i uveo ga u svijet arhitekata koji su oblikovali prostor i društvene smjernice druge polovine dvadesetog stoljeća. Fin, uglađen, u besprijekorno skrojenim odijelima brzo se pozicionirao na arhitektonskoj i društvenoj sceni, a vremenom kroz rad na fakultetu oko sebe okupio grupu arhitekata koji su ga pratili na projektima.
Opredijeljenost za znanstveni pristup, koji je sam po sebi dugotrajan, uz sklonost stalnim promjenama i tvrdoglavost u namjeri da iz projektnog zadatka i trenutka u kome stvara izvuče maksimum, činile su ga teškim suradnikom. Promjene na projektima znale su biti zaustavljene tek rečenicom nekog od suradnika „Zatuširano je profesore, ne može se više mijenjati.“, što je uz otpuhivanje dima iz sveprisutne lule prihvaćao i kretao dalje.
Tijekom gotovo pedesetgodišnje prisutnosti na arhitektonskoj sceni nametnuo se kao vrstan pedagog i ustrajni borac za implementaciju suvremenog u postojeći urbani kontekst, bez lažnog dodvoravanja, kako javnosti, tako i struci. Iza sebe ostavio je projekte, ali jednako tako i trag koji se osjeća u radu svih njegovih studenata koji su u polumraku predavaonice na trećem katu gledajući slajdove upijali riječi, stavove, odnos prema životu i arhitekturi.

 

Miroslav Begović, 1925.- 2004.

Izložbeni paviljon tvornice „Đuro Đaković” (Paviljon 28), (1957. – 1961.), Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik 15, Zagreb, realizacija

Upravno-prodajni centar poduzeća „Marko Šavrić” u Zagrebu (1970.-1977.), projekt

https://www.facebook.com/events/427855524680234/