Kuća P

Nominacija za nagradu Drago Galić 2021.

Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš
Foto: Robert Leš

Autori:

Miroslav Rajić
Marin Račić

Tvrtka:

MR 2 arhitektonski studio d.o.o.

Projektni tim:

Danijela Hobar , Ana Jevtić Kos , Dino Ćiković , Ema Rožić , Duje Bešlić , Nenad Štrbac

Suradnici:

Ivan Arbanas / Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Ivan Arbanas (konstrukcija) , Ivan Mužić / K-tim d.o.o. (elektroinstalacije) , Danilo Vujnović / GPZ d.d. (strojarstvo i hidroinstalacije) , Ivan Sobol / Nekretnine d.o.o. (geodezija)

Investitor:

Izvođač:

Kljajić građenje d.o.o.

Godina početka projektiranja:

2017

Godina dovršetka projektiranja:

2018

Godina početka gradnje:

2019

Godina dovršetka gradnje:

2021

Površina obuhvata:

3447 m2

Ukupna tlocrtna površina:

365 m2

Program / vrsta:

Stanovanje

LOKACIJA:

Grobnik

Obrazloženje stručnog žirija:

Raznolikost i sadržajnost prostora ovu kuću čine posebnom. Već sam prilaz otvara nekoliko usporednih ceremonija kretanja i prostornih doživljaja. Monumentalne stube vode do drvenog trijema i ulaza u radni prostor glazbenog studija. Parkiranje pod nadstrešnicom dio je prilaznog „trga“, neobično velike ulazne plohe koja sama za sebe posjeduje karakter mjesta. Ulaz u privatni dio kuće zaklonjen je, a ipak prisutan, dok se kroz procijepe uz njega nazire interno zatvoreno dvorište. U unutrašnjosti dnevni boravak spaja sve sadržaje i otvara se u raznim smjerovima – širi se na vrtove, bočne prostore, u visinu prema sobama i studiju. Otvoreni prostori dvorišta, terasa i lođa imaju zasebne specifične ambijente, od kojih je svaki drugačiji, svaki stvara novi doživljaj, a povezuje ih ujednačen izbor materijala i boja. Velik broj raznovrsnih mjesta sjedinjen je u cjelinu, a smiren kolorit i udoban ambijent vode nas kroz bogatu raznolikost prostora. U kući se nalaze dva radna prostora, glazbeni studio i umjetnička radionica. Stanovanje i rad su integrirani, što zrcali suvremeni način života. Kuća stvara dojam intimne, potpuno samostalne jedinice, kojoj gotovo da ne treba vanjski svijet i koja potrebnu raznovrsnost doživljaja ostvaruje unutar same sebe.

O projektu (tekst autora):

Digitalizirana današnjica omogućuje ono što je u modernitetu bilo nezamislivo: posao i dom nisu razdvojeni, već postaju jedno.

Na razmeđi mediteranske i gorske klime, KUĆA P oblikovno ne ponavlja lokalni tradicijski obrazac submediteranskog tipa, već suvremeno interpretira elemente autohtonog goranskog načina gradnje: drvena obloga od sibirskog ariša, dvostrešni limeni krov, ganjak, kamena baza od travertina. Suvremeni program uobličuje se u ARHETIP KUĆE.

Naizgled jednostavnost: dva volumena na katu spojena prizemnom bazom. Sjeverni volumen je intimni trakt: spavaonice za roditelje i djecu koje svaka imaju izlaz na loggiu, dok je u južnom profesionalni 'box-in-a-box' tonski studio, dostupan vanjskim, 'ceremonijalnim', stubama. Prizemlje je etaža društvenosti i okupljanja. Ulazni patio dozira doživljaj i štiti od neželjenih pogleda središnji prostor dnevnog boravka. Kroz okrugli prozor, gotovo zaboravljeni arhitektonski element, umjetničkog ateljea nadzire se ulaz. Dnevni boravak s blagovanjem i kuhinjom, dvostrano ostakljen, trbuh je kuće iz kojeg se vertikalno i horizontalno protežu smjerovi komunikacija, a vanjska terasa prošireni je boravak, s kaminom/roštiljem od travertina, daščanim popločenjem i integriranom postojećom vegetacijom. Most kroz zračni prostor dnevnog boravka spaja dva gornja trakta, što čini doživljaj prostora sveprožimajućim po osi Z. Društvenost prizemlja podcrtavaju gostinjska soba i konoba, koji ravnopravno izlaze na teren uz dnevni boravak.

Svaki detalj doprinosi osjećaju jedinstvenosti prostora, vremena, materijala, bivanja. Tako i dizajn interijera čini kontinuitet s vanjskom drvenom oplatom. Jednom uvučeni u samodovoljni mikrokozmos ove kuće, omotani ste finim toplim omotačem, sakriveni od vanjskog svijeta, a opet u njemu prisutni.