Kuća dide Marka

Nagrada Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2021.

Foto: Damir Žižić
Foto: Damir Žižić
Foto: Damir Žižić
Foto: Damir Žižić
Foto: Davor Bušnja
Foto: Damir Žižić

Autori:

Davor Bušnja

Tvrtka:

Projektni tim:

Ariana Kun , Tomi Šoletić

Suradnici:

Investitor:

Marko Vanjaka

Izvođač:

Godina početka projektiranja:

2017

Godina dovršetka projektiranja:

2018

Godina početka gradnje:

2018

Godina dovršetka gradnje:

2020

Površina obuhvata:

50 m2

Ukupna tlocrtna površina:

150 m2

Program / vrsta:

Interijer
Stanovanje

LOKACIJA:

Trogir, Radovanov trg

Obrazloženje stručnog žirija:

U kontekstu intenzivne gradnje na obali, u kojem nerijetko dominira građenje novih ili prenamjena postojećih zgrada u turističke svrhe, kuća dide Marka donosi jednu istinski posebnu arhitektonsku priču. Kuća u kojoj je dida Marko rođen i odrastao jedna je od rijetkih samostojećih kuća u staroj gradskoj jezgri Trogira. Male tlocrtne površine, diktirane povijesnom matricom grada, kuća je izvana jednostavne forme, proizašle iz logike vremena i materijala u kojima je izgrađena. Unutar postojeće kamene ovojnice uvedena je nova trodimenzionalna organizacija prostora, kuća u kući. Umetnuta forma volumenom i odabirom materijala uspostavlja novi dijalog s autentičnom ovojnicom te zajednički stvaraju slojevitu kompoziciju. Gradski prostor iz kojeg se ulazi u kuću nastavlja se punom visinom međuprostora, uspostavljajući dodatni prag prelaska iz javnog u privatni prostor. Obogaćen sustav kretanja meandrira međuprostorom te omogućuje niz unutarnjih perspektiva i vizualnih odnosa sa spavaćim sobama i prostorom zajedničkih sadržaja. Krovna terasa s pogledima na peto pročelje grada formira završni dijalog nove arhitekture i definirane povijesne gradske jezgre. Kuća dida Marka primjer je relativno male i samozatajne arhitektonske intervencije u osjetljivom okruženju, koja je arhitekturom usklađena s kontekstom i vremenom u kojem je nastala, a rezultirala je velikom prostornom vrijednošću za njene korisnike i širi gradski prostor.

O projektu (tekst autora):

Kuća dide Marka jedna je od rijetkih samostojećih u staroj gradskoj jezgri Trogira. Radi se o kući u kojoj je dida Marko rođen, u kojoj je odrastao te koja njegovom željom postaje mjesto za okupljanje šire obitelji, vikend druženja i ljetne odmore djece i unuka.

Temeljitom rekonstrukcijom uklonjene su sve međukatne konstrukcije i uvedena je nova organizacija prostora. Javni prostor s kojeg se ulazi u kuću transponiran je unutar zidne ovojnice u vidu vertikalne praznine - voida.  Void sadrži predvorje koje se razlaže po vertikali povezujući dvije etaže spavaćih odaja s potkrovljem u kojem su smješteni zajednički sadržaji. Void je proporcijama, mjerilom i karakterom poput dalmatinske kale koja postaje okosnica prostorne i programske strukture. Interijerna kala povezuje trg ispred kuće s kominom i krovnom taracom, uspostavlja odnose unutar ovojnice kuće i evocira slojevitost veza (sličnosti) između kuće i grada.