Dani Orisa međunarodni su arhitektonski simpozij u organizaciji Oris Kuće arhitekture, nastao nakon početnih uspjeha časopisa Oris koji kontinuirano izlazi već osamnaestu godinu kao dvomjesečnik te je u rujnu ove godine proslavio svoje 100. izdanje.

Simpozij je prvi puta organiziran  2001. godine kao dvodnevno događanje s predavanjima istaknutih stranih i lokalnih arhitekata. Izbor predavača i njihov odaziv rezultat je međunarodnog ugleda časopisa te mreže suradnika i autora koju je Oris tijekom godina izgradio.

Na Danima Orisa do sada su predavali globalno eksponirani svjetski arhitekti ali i radikalni i eksperimentalni autori. Oris je do sada ukupno ugostio više od 250 predavača iz cijelog svijeta omogućavajući domaćoj ali i inozemnoj publici da poslušaju predavanja vrhunskih arhitekata.

Ovogodišnji Dani Orisa održat će se 15. – 16. listopada 2016. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Na ovogodišnjim danima Orisa poslušajte predavanja poznatih arhitekata:

Ana Kučan (Slovenija) je krajobrazna arhitektica, profesorica na Odjelu za krajobraznu arhitekturu Sveučilišta u Ljubljani. Diplomirala je i doktorirala u Ljubljani, magistrirala na Sveučilištu Harvard u SAD-u. Godine 2006. zajedno sa Lukom Javornikom osniva ured za krajobraznu arhitekturu i urbanističko planiranje – Studio AKKA. Osvaja mnoge nagrade među kojima se ističu nagrada Piranesi i Plečnikova nagrada te nagrade Architizer i Fare Paesaggio. 

Dinko Peračić (Hrvatska) magistrirao je na Institutu za naprednu arhitekturu Katalonije (iAAC) te diplomirao arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je nagrade 50. Zagrebačkog salona arhitekture te nagrade Piranesi 2015. Bio je povjerenik hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu arhitekture.

Numen/For Use (Hrvatska/Austrija) je dizajn kolektiv koji djeluje na području scenografije, industrijskog dizajna, dizajna interijera i konceptualne umjetnosti. Grupa je osnovana 1998. kroz zajednički angažman dizajnera Sven Jonkea, Christopha Katzlera i Nikole Radeljkovića pod parolom For Use.

Umberto Bonomo (Čile) – Mladi stvaraoc i promotor, sudionik trenutno najpropulzivnije svjetske arhitektonske scene, one čileanske čiji su projekti izlagani na venecijanskom Bijenalu, Expo Shanghai 2010. i BIAU 2012. 

Maurizio Pezo i Sofia von Ellrichshausen (Čile), dobitnici Mies van der Roheove nagrade za Amerike, osnovali su 2002. u Concepcionu umjetnički i arhitektonski studio. Pezo i von Ellrichshausen bili su kustosi čileanskog postava na Venecijanskom bijenalu 2008. godine te su odabrani za izložbu arhitekture na Bijenalu u Veneciji 2010.

Patrik Schumacher – Zaha Hadid Architects (Velika Britanija)
Zaha Hadid Architects – partner i direktor ureda. Studirao je filozofiju i arhitekturu u Bonnu, Londonu i Stuttgartu, gdje je i diplomirao arhitekturu. Godine 1996. osnovao je s Brett Steele „Laboratorij za istraživanje dizajna“ na Architectural Association u Londonu. Od 2004. profesor je i na institutu za eksperimentalnu arhitekturu na Sveučilištu u Insbrucku. Za projekt Maxxi: Muzej umjetnosti XXI stoljeća, Rim, Italija, koji projektira zajedno sa Zahom Hadid, 2010. godine osvaja Stirling nagradu.

I?aqui Carnicero (Španjolska) rođen je 1973. godine u Madridu. Dobitnik Zlatnog lava ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala, diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu Politehničkog sveučilišta u Madridu 1998. godine. Trenutno je gostujući predavač na Sveučilištu Cornell.

William J. R. Curtis (Velika Britanija)
Jedan od najvažnijih arhitektonskih kritičara danas. Neprikosnoveni znalac LeCorbusierovog rada! U suradnji sa britanskog izdavačkom kućom Phaidon, na Danima Orisa će biti organizirana promocija i potpisivanje nove knjige Williama J. R. Curtisa – Le Corbusier – Ideas and Forms.

Bernard Khoury (Libanon) studirao je arhitekturu na Long Island School of Design,a magistrirao na Sveučilištu Harvard. Jedan je od osnivača Arapskog centra za kulturu. Godine 1993. otvara svoj arhitektonski ured. Bio je predstavnik Kraljevine Bahrein na Bijenalu u Veneciji 2014., a njegovi su radovi izlagani u mnogim akademskim institucijama u Europi i SAD-u.