Aktualno
ANKETA O JAVNIM ARHITEKTONSKIM NATJEČAJIMA ZA DANE ARHITEKATA 5.1
datum/vrijeme
08.05.2021.

DANI ARHITEKATA 5.1 / JAVNI ARHITEKTONSKI NATJEČAJI – PRAKSA

Hrvatska komora arhitekata ove godine Dane arhitekata 5.0 – 2021. organizira u virtualnom formatu u sedam termina kroz cijelu 2021. godinu.

Otvaranje će se održati 12. 5.2021. god. u 13:00 h iz kuće ORIS, a tema Dana arhitekata 5.1 su javni arhitektonski natječaji.

Prenosimo iz najave:

‘Arhitektonski, urbanistički i krajobrazni natječaji bi trebali postati najučinkovitije procedure i metode kako u današnjoj sredini osigurati izvrsnost i primjereni način projektiranja i građenja, pogotovo javnih, društvenih i komunalnih zahvata koji su nužni za unaprjeđenje našeg okoliša. Prethode im analize, projektni programi u kojima se preciznije planiraju potrebe naručitelja, određuju projektni zadaci, utvrđuju elementi vrednovanja, pregledavaju i ocjenjuju od strane kolega i klasificiraju. Ta se praksa do danas pokazala kao najbolja. Praksa koja na transparentan i otvoren način pokazuje zrelost određene lokalne ili regionalne samouprave da uređuje i unapređuje prostor na najbolji mogući način. Upravo takav način natjecanja između projektno orijentiranih rješenja zadataka prepoznaje i priznaje našu struku, omogućuje otvorenost idejama, unaprjeđuje projektantsku praksu i omogućuje mladim arhitektima afirmaciju, stjecanje znanja i iskustva.

Prvom sesijom DANA ARHITEKATA 5.1 otvorit ćemo temu arhitektonskih natječaja u Hrvatskoj. O broju provedenih natječaja, njihovim učincima, njihovim društvenim dosezima i o važnosti za izgrađeni prostor govorit ćemo u prvom terminu DANA ARHITEKATA 5.1, uz prezentaciju praksi natječaja u Sloveniji i Austriji. Panel diskusijom na kraju Dana zaokružit ćemo cjelinu „Praksa“ i otvoriti temu koja će biti u fokusu sljedeće sesije kroz mjesec dana, 9.6.2021.

DANI ARHITEKATA 5.1 bit će emitirani video-linkom uživo iz kuće ORIS. Našem domaćinu Dana arhitekata 5.0  zahvaljujemo na gostoprimstvu.’

Kako bi se prikupilo što više podataka i stvorila cjelovitija sliku o stvarnom značaju sudjelovanja na arhitektonskim i arhitektonsko-urbanističkim natječajima pripremljena je anketa koju se može ispuniti u nekoliko minuta. Anketa je anonimna, a organizatorima Dana arhitekata 5.1. bit će dobar pokazatelj praksi natječaja u Hrvatskoj.

Anketu možete ispuniti na sljedećoj poveznici:

ANKETA

Zahvaljujemo na sudjelovanju!

Više o DANIMA ARHITEKATA 5.0 pogledajte na poveznici.