U sklopu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala arhitekture održava se i niz pratećih programa. U želji dodatne aktivacije te velike međunarodne izložbe koja ove godine traje punih šest mjeseci, uprava Bijenala i njezin ovogodišnji umjetnički direktor Rem Koolhaas odlučili su popratiti je nizom paralelnih događanja, u sklopu kojih je i program Freeport.

{“list”:{“26804 “:”fi17967″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Program se odvija kao niz seminara, panela, diskusija, radionica i filmskih projekcija. Nacionalni paviljoni i njihovi izbornici bili su pozvani da prijave svoje tematske programe i time konkuriraju za izbor u službeni kalendar događanja Bijenala. Hrvatski paviljon i njegova ovogodišnja izbornica, dr. sc. Karin Šerman, za taj su ciklus konkurirali s programom “Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam”, oslovljavajući time postojano intrigantni fenomen hrvatske umjetničke povijesti dvadesetog stoljeća. Predloženi je program prihvaćen i uvršten u službeni program Bijenala.

{“list”:{“26815 “:”fi17974″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Nove tendencije
Zagreb je u 1960-ima bio centar djelovanja utjecajnog međunarodnog umjetničkog pokreta Nove tendencije i središnje mjesto odvijanja niza njihovih široko utjecajnih izložbi, u nekadašnjoj Gradskoj galeriji suvremene umjetnosti. Pokret je okupljao umjetnike i teoretičare, ali također i inženjere i znanstvenike, posvećene eksperimentalnom pristupu umjetničkom stvaranju. Pokret se oslanjao na temeljima konkretne i konstruktivističke umjetnosti, istraživanju strukture i forme te vizualnih efekata u različitim materijalima i medijima, razvijajući pritom brojne nove vidove izražavanja, sve do programirane i kinetičke umjetnosti. Na tragu njihovog interdisciplinarnog djelovanja i preklapanja sa znanstvenim i tehnološkim inovacijama, u polje umjetnosti tada se pionirski uvodi i računalo kao novo sredstvo umjetničkog stvaranja. Uza sav fokus na eksperimentiranje sa strukturom i formom, pokret je ujedno bio duboko prožet i socijalnim idejama: uvjerenjem o nužnosti umjetničkog angažmana i bliske povezanosti umjetnosti i društva.

{“list”:{“26812 “:”fi17971″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Algoritam i arhitektura
Namjera predloženog hrvatskog programa jest apostrofirati značenje i odjeke umjetničkih istraživanja Novih tendencija za medij arhitekture, i to u ondašnjem vremenu ali i današnjem trenutku. Pogotovo se to čini važnim promotriti danas, u vrijeme pojačanog ali često i površnog korištenja računala u algoritamskom, parametrički vođenom generiranju arhitektonske forme, pri čemu socijalna dimenzija često ostaje zaobiđena i zanemarena. Ponovno aktualiziranje iskustva Novih tendencija moglo bi otvoriti i nova tumačenja pozicije arhitekture kao discipline sa specifičnim i složenim odnosom kreativne i društveno angažirane komponente.

{“list”:{“26809 “:”fi17972″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Struktura programa
Program je definiran u formi panela na oslovljenu temu, prateće diskusije, popratne izložbe o segmentima arhitektonskog i umjetničkog opusa hrvatskog arhitekta Vjenceslava Richtera kao istaknutog protagonista Novih tendencija, te dokumentarnog filma o pokretu Novih tendencija u produkciji Hrvatske Radiotelevizije iz 2011. godine. Program je sastavljen u suradnji Hrvatskog paviljona / Ministarstva kulture RH, s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, Politecnicom di Milano te Udruženjem hrvatskih arhitekata.

{“list”:{“26807 “:”fi17978″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Sudionici
U panelu će sudjelovati Jerko Denegri, istaknuti analitičar Novih tendencija, Francesco Poli s Likovne akademije Brera iz Milana, Margit Rosen iz ZKM-a |Zentrum für Kunst und Medientechnologie iz Karlsruhea, te Ivan Rupnik sa Sveučilišta Northeastern iz Bostona. Moderatori panela su Karin Šerman i Igor Ekštajn kao predstavnici Hrvatskog paviljona, te Ivo Čović s Politecnica di Milano. Izložbeni segment o eksperimentalnom radu arhitekta Vjenceslava Richtera pripremila je Vesna Meštrić iz Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, voditeljica Zbirke Richter. Nakon panela bit će prikazan dokumentarni film “Nove tendencije” produkcije Hrvatske radiotelevizije iz 2011. godine, snimljen po scenariju Ane Marije Habjan u režiji Vladislava Kneževića.
Program će se održati u prostorima Bijenala, u Arsenalima, dijelu Corderie, Stage E, u petak 8. kolovoza, s početkom u 10.00 sati.