Istaknuti članci
53. Zagrebački salon – Produljen rok za prijavu radova!
datum/vrijeme
27.06.2018.

Udruženje hrvatskih arhitekata produžuje rok prijave radova za 53. Zagrebački salon radi velikog interesa izlagača i upita naših članova.

Novi rok za prijavu radova je utorak, 10. srpanj 2018.

Ovim putem dodatno pojašnjavamo temu ovogodišnjeg Zagrebačkog salona:

U namjeri da se vjerno ocrtaju složeni suodnosi (krizne) društvene stvarnosti i arhitekture, izložba će uzeti u obzir široki raspon projekta i oblika arhitektonskog djelovanja. Prema viđenju selekcijskog odbora, reakcije na krizu pokrivaju najširi spektar od uspješnih projekata velikog mjerila do refleksivnih i intimističkih istraživanja. Stoga nas ne zanima neki specifični oblik “krizne arhitekture” nego raznoliki načini suočavanja arhitektonske discipline s kriznim kontekstom.

U nastavku pročitajte izvorni poziv za izlaganje na 53. Zagrebačkom salonu.

Ovogodišnji Zagrebački salon posvećen je arhitekturi i urbanim procesima koji su obilježili desetljeće. Posljednjih je deset godina proteklo u znaku krize – 2008. godine svijet je doživio krah financijskog tržišta, dok 2018. godine svjedočimo naglom buđenju graditeljske aktivnosti u Hrvatskoj, barem u njenom obalnom području. Znači li to da je desetogodišnja kriza iza nas?

Ekonomske promjene desetljeća za nama posebno su se oštro odrazile na arhitektonsku struku, odnosno na građenje općenito – vrsta narudžbi se izmijenila, veličine i strukture arhitektonskih ureda također, sama izvedba se prilagođavala financijskim rezovima, manjku radnika, materijala i zanatskih vještina, a nemogućnost ostvarivanja ambicija unutar klasičnih formi profesionalnog rada odvela je mladu generaciju arhitekata u djelovanje na margini, ili izvan, samog arhitektonskog diskursa. Stoga, iako periodi krize dovode do stagnacije građenja, oni mogu biti poticajni za širi spektar arhitektonskog djelovanja. Je li se to u posljednjih deset godina osjetilo? Je li arhitektura razvila specifične strategije i taktike koje neposredno odgovaraju na krizno stanje? Koje pouke arhitektura može izvući iz takvog perioda? Je li desetljetna kriza u Hrvatskoj kritički iskorištena i interpretirana?

53. zagrebački salon želi stvoriti uvid u raznolike reakcije arhitekture na period krize, ispitati u kojoj se mjeri događa redefinicija same discipline te otkriti na koje se sve načine angažiraju arhitektonska znanja. Također, Salon će pokušati iščitati dovode li uvjeti krize i do specifičnih arhitektonskih koncepcija i estetika. Utoliko se ohrabruju prijave najšireg spektra arhitektonskog djelovanja: od diskurzivnih i istraživačkih doprinosa, preko nerealiziranih ili realiziranih projekata svih razina ambicije, do tehničkih inovacija.

Zagrebački salon održat će se u prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu u listopadu ove godine i sastojat će se od dva uzajamno isprepletena dijela. Prvi dio je problemska interpretacija desetljeća koju provodi UHA u suradnji s regionalnim istraživačkim timovima te Anom Džokić i Marcom Neelenom (STEALTH.unlimited), dok je drugi dio tematski široko postavljena izložba radova nastalih u protekle tri godine, a čija će selekcija i načini prezentacije biti povezani s problemskim dijelom. Radi povezivanja dvaju dijelova Salona u zajedničku izložbu stručni će savjet UHA-e rasporediti odabrane radove prema temama izniklim iz problemske interpretacije desetljeća te će oni varirati u veličini, postavu i obliku prezentacije. Selekciju radova 53. zagrebačkog salona obavit će Ana Džokić i Marc Neelen (STEALTH.unlimited) u suradnji sa stručnim savjetom UHA-e u sastavu: Dario Crnogaća, Ivana Ergić, Maroje Mrduljaš, Ana Mrđa, Mira Stanić, Helena Sterpin i Ana Šverko.

Prijava radova vrši se putem web stranice www.uha.hr uz uplatu početne kotizacije od 200 kn. Selekcija radova za izložbu završit će do 15.8.2018. te će svi odabrani autori biti obaviješteni o izboru i pozvani da uplate dodatnih 200 kn za troškove prezentacije do 1.9.2018. Studenti i gosti oslobođeni su plaćanja kotizacije.

Uplata se vrši na sljedeći račun:

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)10000 Zagreb
Trg bana Josipa Jelačića 3/I
IBAN: HR6223600001101550751
OIB: 01152649489

telefon: 01 5509 705
e-mail: tajnistvo@uha.hr

Zagrebački salon tradicionalna je manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture koju je 1965. godine utemeljila Skupština grada Zagreba. Organizator ovogodišnjeg Zagrebačkog salona je Udruženje hrvatskih arhitekata, uz potporu Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba i Pučkog otvorenog učilišta Zagreb.