Nizom predavanja na temu ‘Sva lica krajobraza’ objašnjavamo ulogu krajobraznih arhitekata u procesu planiranja i projektiranja prostora, urbanih i ruralnih sredina. Na različitim razinama planiranja, krajobrazni arhitekti uspostavljaju vezu između elemenata i struktura koje planira arhitekt i prirodnog okoliša, te tako doprinose pozitivnom doživljaju prostora.

Osim na razinama planskog promišljanja kako manjih prostornih cijelina tako i većih područja (regija), te održavanja ravnoteže ekosistema i bioraznolikosti, važan je i sociološki aspekt uređenja prostora. Otvoreni prostor u ovom kontekstu označava zelene prostore i sisteme svih veličina koji pružaju društvenu, ekološku i zdravstvenu korist za zajednicu.

Često zanemareni, ali bitni aspekti okoline, kako u svakodnevnom životu tako i u oblikovanju prostora, jesu i oni osjetilnih dimenzija – zvuk, miris i taktilni osjet. Oni, pored vizualnih obilježja, definiraju karakter i utječu na doživljaj okoline. Iako njihovo prisustvo, intenzitet i trajanje u prostoru, nerijetko ovise o trenutnim okolnostima, neka od njih mogu dobrim planiranjem biti transformirana u snažna obilježja prostornog identiteta.

Predavanje se održava 22.svibnja 2015., s početkom u 18.00h u prostorijama Društva arhitekata Zadra.

Predavanje je uvršteno u program SSU HKA i boduje se sa tri boda!