Polilog u gostima: Interpretacije nasljeđa – PREDSTAVLJANJE PRAKSI

Udruženje hrvatskih arhitekata, u partnerstvu s Arhitektonskim fakultetom u Ljubljani i Društvom arhitekata Ljubljane, organizira diskurzivni program “Polilog u gostima: Interpretacije nasljeđa”, koji se održava u četvrtak, 9. studenog 2023., u 17.30 sati na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani u Plečnikovoj predavaonici.

Više o predavačicama i predavačima možete pročitati u nastavku.

Iva Letilović i Igor Pedišić

fotografija: Bosnić+Dorotić

Iva Letilović i Igor Pedišić diplomirali su na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a žive i rade u Zadru. Do 2007. godine, kada započinju suradnju u okviru arhitektonskog ureda AB forum, djeluju unutar vlastitih arhitektonskih praksi. Aktivno su prisutni na arhitektonskoj sceni s nizom realizacija, natječaja projekata, izložbi i predavanja. Na arhitektonskim natječajima osvajaju brojne nagrade. Uz višestruke nominacije, dobitnici su mnogih strukovnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su nagrade “Vladimir Nazor”, “Viktor Kovačić”, “Bernardo Bernardi” i “Drago Galić”, te nagrade na Trijenalu arhitekture u Bukureštu. Igor Pedišić predavao je Dizajn i vizualne komunikacije na Filozofskom fakultetu u Zadru. Iva Letilović izvanredna je profesorica na Fakultetu građevine, arhitekture i geodezije u Splitu. Godine 2022. za projekt rekonstrukcije Providurove palače u Zadru nagrađeni su UHA-inom godišnjom nagradom “Viktor Kovačić”, za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, a Ministarstvo kulture dodijelilo im je godišnju nagradu “Vladimir Nazor” za najbolje umjetničko ostvarenje u polju arhitekture.

Providurova palača, Zadar, 2021., Iva Letilović i Igor Pedišić; foto: Bosnić+Dorotić

Bevk Perović arhitekti

Fotografija: Arhiva Bevk Perović arhitekti

Matija Bevk (1972., Ljubljana) diplomirao je 1999. na Arhitektonskome fakultetu u Ljubljani.  Vasa J. Perović (1965., Beograd) diplomirao je na Arhitektonskome fakultetu u Beogradu, a magistrirao 1992. – 1994. na Institutu Berlage u Amsterdamu. Ured Bevk Perović arhitekti osnovan je 1997. u Ljubljani. Njihovi arhitektonski projekti su višestruko nagrađivani: Plečnikova nagrada 2020.; Nagrada Piranesi 2019.; Nagrada Mies van der Rohe 2007.; Nagrada Kunstpreis Berlin 2006.; Nagrada Piranesi 2005.; pet nagrada Plečnik za najbolju zgradu godine u Sloveniji; Nagrada “Zlatna olovka” Zbornice za arhitekturu i prostor Slovenije (ZAPS); Nagrada Prešern 2005. U posljednje vrijeme rade na nizu projekata u inozemstvu. O njihovom radu objavljene su monografija El Croquis pod naslovom Conditionalism, japanska monografija A+U te AV Proyectos 084: Dossier Bevk Perović.

Neue Galerie und Kasematten / Neue Bastei, Wiener Neustadt, 2016. – 2019., Bevk Perović arhitekti; foto: David Schreyer

Davor Bušnja

Fotografija: Maja Bosnić

Davor Bušnja diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2003. godine. Kontinuirano sudjeluje na javnim arhitektonsko-urbanističkim natječajima na kojima dobiva više nagrada i priznanja. Dobitnik je nagrade “Drago Galić” za Kuću dide Marka u Trogiru, nagrade “Piranesi” za DV Medo Brundo (s Hrvojem Njirićem) te nagrada “Viktor Kovačić” i “Vladimir Nazor” za Jašionicu u Zagrebu. Docent je na katedri za arhitektonsko projektiranje na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Vodi arhitektonski ured u Dubrovniku i Zagrebu.

JAŠIONICA * ZK odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu (OGSZG) – Gruntovnica, Zagreb, 2022. Davor Bušnja; foto: Bosnić+Dorotić

Maruša Zorec

Fotografija: Arhiva Maruša Zorec

Maruša Zorec diplomirala je na Arhitektonskom Fakultetu u Ljubljani, gdje drži nastavu od 1993. godine. Živi i djeluje u Ljubljani. Godine 1996. osnovala je arhitektonski ured Arrea arhitektura. Njezina najznačajnija arhitektonska ostvarenja su: kapela Franjevačkog samostana u Ljubljani (1999.), trg i vanjski oltar u Brezju (2008.), obnova Vetrinjskog dvorca (2009.), obnova gospodarske zgrade dvorca u Ormožu (2011.), obnova Plečnikove kuće u Ljubljani (2015.), obnova Švicarije / Švicarske kuće u Ljubljani (2017.), instalacija “Unveiling the hidden” na Venecijanskom bijenalu (2018.). Autorica je i nekoliko publikacija: Evidencija i valorizacija objekata slovenske moderne arhitekture 1945. – 1970. (2000.), izložba i monografija Oton Jugovec – arhitekt (2001.), Unveiling the hidden/Odstiranja (2018.). Dobitnica je raznih nagrada, većinom za projekte koji se bave zaštićenim cjelinama i povijesnim građevinama.

“Unveil the hidden”, Venecijanski bijenale, 2018., Maruša Zorec; foto: Tadej Bolta

Emil Jurcan

Fotografija: Klemen Ilovar

Emil Jurcan je arhitekt, teoretičar i kritičar arhitekture s iskustvom djelovanja u različitim kolektivima poput Pulske grupe i zadruge Praksa, čiji je suosnivač. Vanjski je suradnik Urbanih studija pri Sveučilištu u Rijeci, doktorand Sveučilišta u Ljubljani i suurednik edicije Dobrolet za teoriju arhitekture. Obnašao je funkcije predsjednika Društva arhitekata Istre i Udruženja hrvatskih arhitekata te je dobitnik raznih domaćih i međunarodnih priznanja za svoj rad na području restauracije kulturne baštine, kao i publicistike. Nagrađivani i publicirani radovi koje je realizirao su rekonstrukcije rimskog kazališta u Puli (2013. – 2022.), restauracije trga kod Loggie u Oprtlju (201. – 2018.), restauracija Spomen parka Šubićevac u Šibeniku (2019. – 2022.) i obnova uljare u Vodnjanu (2021.).

Rekonstrukcija rimskog kazališta, Pula, 2022., Emil Jurcan; foto: Bosnić+Dorotić

Vjekoslav Gašparović

Fotografija: Paolo Mofardin

Vjekoslav Gašparović diplomirao je na arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007. godine. Studirao je MA dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Surađivao je s udrugom za istraživanja u arhitekturi Platforma 9,81, izvedbenom skupinom BADco., umjetničkim kolektivom Montažstroj, te neformalnom skupinom arhitekata Pulska grupa. Jedan je od osnivača pulske Zadruge Praksa 2011. godine. S Pulskom grupom sudjelovao je u izradi Plana Mediterraneo (2008.), organizaciji međunarodnog kongresa arhitekata Grad Postkapitalizma (2009.), intervenciji Valelunga most do ograde (2010.), te u izradi hrvatskog paviljona na Arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2012. godine. Posljednjih godina bavi se obnovama srednjovjekovnih utvrda Possert, Petrapilosa i kaštela u Savičenti.

Projekt pristupa i prezentacije utvrde Petrapilosa kraj naselja Žonti, 2020., Vjekoslav Gašparović; foto: Vjekoslav Gašparović

Rok Žnidaršič / MEDPROSTOR

Fotografija:Tone Stojko

Rok Žnidaršič rođen je 1977. godine u Ljubljani. Na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani diplomirao je 2004. Godine 2011. osnovao je arhitektonski ured MEDPROSTOR (s J. Fischer Knap). Od 2006. do 2015., radio je kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, a od 2015. kao docent. Sudjeluje u žiriranju međunarodnih natječaja. Godine 2023. postao je dogradonačelnik Ljubljane na području urbanizma i arhitekture, zaštite okoliša i mobilnosti. Dobitnik je mnogih nagrada: Plečnikova nagrada i medalja; Europska nagrada za urbani javni prostor; Nagrada “Maks Fabiani”; “Zlatna olovka” Zbornice za arhitekturu i prostor Slovenije (ZAPS); Nagrada OHS i German Design Award; Nagrada Brumen; Nagrada Piranesi International Award i dobitnik je najvišeg priznanja Republike Slovenije za ostvarenja na području umjetnosti, Prešernove nagrade. Ostvarenja studija MEDPROSTOR višestruko su nominirana za Nagradu Mies van der Rohe i Nagradu “Constructive Alps”. S koautorima, na javnim je natječajima osvojio osam prvih nagrada. Autor je mnogih arhitektonskih izložbi i tekstova objavljenih u slovenskim i stranim periodikama te publikacijama.

Obnova kartuzijanske crkve u Žičkoj kartuziji, 2022., Rok Žnidaršič; foto: Miran Kambič

Nikola Fabijanić

Fotografija: Arhiva Nikola Fabijanić

Nikola Fabijanić rođen je 1981. godine u Puli. Gimnaziju je završio u Rijeci, a 1999. upisao je Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem je diplomirao 2007. godine. Nakon studija radi u struci šest godina nakon čega osniva ured Tri kvarti. Većinu projekata radi s dragim kolegama Jurjem Glasinovićem i Vjekoslavom Gašparovićem.

Kuća na Pećini, Samobor, 2022., Nikola Fabijanić; foto: Nikola Fabijanić

Raspored:

Iva Letilović

Vasa Perović

Davor Bušnja

Maruša Zorec

Emil Jurcan

Vjekoslav Gašparović

Rok Žnidaršič

Nikola Fabijanić

Razgovor

Organizacija:

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)

Partneri:

Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

Društvo arhitektov Ljubljana (DAL)

Potpora:

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

Grad Zagreb

Zaklada Kultura nova

Ulaz na događanje je slobodan.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

MB 03223043
OIB 01152649489

IBAN HR6223600001101550751

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA