Isječak iz brošure “Kajzerica – skica povijesti za budućnost”, proizveden u sklopu projekta “Uključivi grad”, u organizaciji Goethe-Institut Kroatien i Francuskog Instituta u Zagrebu te partnerstvu s udrugom BLOK
oblikovanje: Sven Sorić

Participativno planiranje – prakse i metode iz Beograda

U srijedu, 13. rujna 2023., u 18 sati Pravo na grad organizira javno izlaganje na temu participacije u prostornom planiranju koje će održati predstavnice beogradskog kolektiva Ministarstvo prostora (Institut za urbane politike). Izlaganje će se održati u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata (Trg bana Jelačića 3/1).

Ministarstvo prostora od 2011. godine radi na izgradnji demokratskog i pravednog razvoja gradova, prije svega kroz razvoj modela demokratskog upravljanja zajedničkim prostorima i modela njihove institucionalizacije na participativan i transparentan način, kao i kroz analizu urbanih zajedničkih dobara, razvoj participativnog urbanističkog i prostornog planiranja i zagovaranje prava na stanovanje. U najavljenom će izlaganju članice ovog kolektiva predstaviti prakse i metode ravnopravnog uključivanja svih dionika u procesima donošenja odluka u prostornom planiranju koje u svom radu razvijaju.

Jedan od formata u kojem u Ministarstvu prostora djeluju je “Krizni štab za urbanističko planiranje” kroz koji u kriznim situacijama u procesima planiranja i razvoja njihove neposredne urbane okoline građanima pružaju stručnu podršku, savjet, konzultacije i pomoć u čitanju planova i projekata, u sastavljanju primjedbi, dopisa i zahtjeva upućenih institucijama, kao i pomoć u pripremi za javne rasprave, podršku organiziranju građana na razini susjedstva, odnosno u formiranju lokalnih inicijativa. Ovom će prilikom tako biti predstavljena iskustva njihovog rada u ovom formatu, kao i zaključci koji iz njega proizlaze, poput pokazatelja stupnja građanske participacije, ali i njezinog potencijala i motivacije građana.

Također, izlagačice će predstaviti metodologiju praćenja razine participacije javnosti u urbanističkom planiranju i prikazati rezultate dosadašnjih izvještaja.

U situaciji niske razine građanske participacije u prostornom planiranju, jedan od najznačajnijih iskoraka Ministarstva prostora je organizacija deliberativnih foruma, participativnih formata u procesima donošenja odluka u prostornom planiranju koji zainteresirane građane i organizacije civilnog društva povezuju s predstavnicima institucija, s namjerom otvaranja prostora za razmjenu mišljenja i potragu za zajedničkim rješenjima. U ovom će izlaganju biti predstavljena metodologija i rezultati do sada provedenih foruma te lekcije stečene u tim procesima.

Što se zakonodavstva i praksi koje iz njega proizlaze tiče, i u Hrvatskoj postoji demokratski deficit u mogućnostima sudjelovanja javnosti u procesima donošenja odluka o prostornom planiranju. Građanima je omogućeno sudjelovanje tek u fazi javne rasprave, kada mogu uputiti primjedbe na već gotov plan. Oni najčešće nisu upućeni u planove investitora od samog početka i nemaju se priliku o njima očitovati prije donošenja odluke o izradi prostornog plana, a nisu u dovoljnoj mjeri upoznati niti s pravilima, subjektima i procedurama u procesima urbanog planiranja. U tom se smislu nadamo da će upoznavanje s praksama i metodama koje Ministarstvo prostora razvija doprinijeti boljem razumijevanju potrebe za demokratizacijom prostornog planiranja i pružiti nove perspektive implementaciji ovih formata u našem neposrednom okruženju.

Rad Udruženja hrvatskih arhitekata podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Zaklada Kultura nova.

Impressum
Udruženje hrvatskih arhitekata

Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR

MB 03223043
OIB 01152649489

IBAN HR6223600001101550751

tel  +385 (1) 48 16 151
fax  +385 (1) 48 16 197
tajnistvo@uha.hr
Radno vrijeme 9-17h

Copyright © UHA