U utorak, 17. studenog 2015. uz povećane mjere sigurnosti zbog nemilih događaja u Parizu, otvorena je izložba „Vis i Anatomija otoka“ na Ecole nationale superieure d’architecture Paris – Val de Seine. To je novi pariški sveučilišni kvart smješten uz novu Nacionalnu biblioteku.

Izložba je dosad bila prikazana u Zagrebu, Grazu, Podšpilju i Visu, a nakon Pariza ide u Tokyo, Ljubljanu i Maribor. Na otvorenju je prisustvovao i naš veleposlanik u Parizu gospodin Ivo Goldstein te savjetnica za kulturu u veleposlanstvu , gospodja Lidija Vizek Mrzljak. Gradonačelnik grada Visa, gospodin Ivo Radica nažalost je zbog obaveza u zadnji čas morao otkazati planirani dolazak . Izložbu je otvorio direktor E.N.S.A. Paris – Val de Seine , gospodin Philippe Bach, a nakon njega se prisutnima obratila profesorica i organizatorica izložbe gospođa Laurence Feveile. Ukratko o izložbi govorio je i autor izložbe, arhitekt Boško Budisavljević, predsjednik viške udruge „Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj“. Nakon izložbe B. Budisavljević je održao i predavanje o otoku Visu i studentskim radovima koji tretiraju višku problematiku . Prisutna je bila i gospođa Benedicte Moreau, odgovorna za komunikaciju E.N.S.A Paris – Val de Seine. Među prisutnima bilo je i naših ljudi koji žive u Parizu a dobro poznaju Hrvatsku i Vis.

{“list”:{“27550 “:”fi18708”,”27549 “:”fi18709”,”27548 “:”fi18710”,”27547 “:”fi18711”,”27546 “:”fi18712”,”27551 “:”fi18705”,”27552 “:”fi18704″},”css”:[“ig-ref”,”ig-ref-ti”,”ig-ref-su”,”ig-ref-im”,”ig-ref-row”,”ig-gallery”]}

Izložba „Vis i Anatomija otoka“ sastoji se iz dva dijela. U prvom se prikazuje povijest otoka Visa, aktivnosti koje se provode na otoku i karakteristične slike iz viške svakodnevice. Drugi dio prikazuje radove studenata arhitekture s međunarodne radionice koja se održava u gradu Visu već četvrtu godinu. Zanimljivo je napomenuti da je na izložbi prikazana i maketa otoka Visa koju je izradio jedan francuski student koji je sudjelovao na radionici 2014. te planira i diplomski rad s viškom tematikom.

Izložba je svakako velika promocija otoka Visa kao kulturno turističke destinacije ali i mjesta gdje se sustavno proučavaju otočne teme na simpozijima te predlažu rješenja za ostvarenje novih i originalnih sadržaja na otoku. Petogodišnji program „Anatomija otoka“ završava 2016. a 2017. se planira otvaranje Međunarodnog centra za otočni život i kulturu.

Direktor E.N.S.A. Paris – Val de Seine je izrazio interes za povezivanje s fakultetima koji sudjeluju na simpozijima i radionicama programa „Anatomija otoka“ (Keio i Tokyo sveučilišta u Japanu, Tehnički univerzitet u Grazu, ljubljanski i mariborski arhitektonski fakulteti te splitski i zagrebački iz Hrvatske). Prema tom dogovoru očekuju se pisma namjere koje će poslati njihova služba za međufakultetsku suradnju.