U srijedu, 20. lipnja 2018., u 20 sati u Oris Kući arhitekture otvara se izložba arhitekta Brune Milića naziva “Otkrivanje umjetnika, sjećanje na arhitekta”.

Arhitekt Bruno Milić rođen je u Rijeci 1917. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom odjelu Tehničkog fakulteta u Zagrebu 1942., poslijediplomski studij pohađao je 1958. na Urbanističkom institutu Sveučilišta Sorbonne u Parizu, a doktorirao je 1980. u Zagrebu. Bio je jedan od najuglednijih i najistaknutijih nastavnika, predstojnik Katedre za urbanizam, dekan i profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Utemeljitelj je postdiplomskih studija urbanizma i graditeljskog naslijeđa i njihov dugogodišnji predavač, a sudjelovao je i u postdiplomskim studijima bliskih fakulteta.

“Bruno Milić bio je umjetnik, bio je arhitekt-projektant; Bruno Milić bio je inženjer čije je djelovanje jednako kompleksno kao i arhitektura. Cilj je ove izložbe prezentirati ona djela Brune Milića koja pokazuju umjetničku komponentu kompleksnog poziva kao što je arhitekt i naznake vizionarskih stremljenja u manje poznatim planovima i studijama. I to ne kao struke i posla jedne osobe, nego poziva i poslanja, kao nečega što samo po sebi određuje čovjeka u svoj svojoj punini.”

Dražen Arbutina, iz uvodnog teksta knjige

Više o predavanju ovdje: http://bit.ly/BMilić

U sklopu izložbe bit će predstavljena i knjiga koje se bavi dosad gotovo neistraženim dijelom arhitektonskog opusa Brune Milića; njegovim umjetničkim odnosno likovnim radovima kao i osobnim osvrtima i sjećanjima suradnika i kolega na profesora Milića kao edukatora, umjetnika, intelektualca…

Izložba je ostvarena u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu, Državnim arhivom u Zadru i s obitelji Milić.