Puli mälina

Foto: Davor Sanvincenti
Foto: Davor Sanvincenti
Foto: Kristijan Vučković
Foto: Kristijan Vučković
Foto: Davor Sanvincenti
Foto: Davor Sanvincenti

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

Skulpturalni objekt u krajoliku, Puli mälina, nalazi se na mjestu nekadašnjeg mlina uz planinarsku rutu prema vrhu Učke. Zamišljen je kao sklonište, mjesto odmora i susreta te učenja o specifičnostima ovoga kraja. Materijalizacija zamisli ostvarena je izgradnjom kamenog paviljona, kao prostora iskustva perceptivnih fenomena iz okoliša - igre svjetlosti, protjecanja vode, otvaranja vizura, stapanja zvukova.

Posebnost tog koncepta daje važnu ulogu orijetaciji objekta prema sunčevoj svjetlosti i okolnjem krajoliku. Sjeverni otvor poziva nas u unutrašnjost, gdje izdvojeni od okoline pojedinačno percipiramo odabrane fenomene. Pogled se proteže kroz istočni lučni otvor prema planinskoj silueti. Taj otvor svojom formom prati putanju Sunčeve svjetlosti i obilježava prve izlaske Sunca u vrijeme ljetnog i zimskog solsticija. Sa južne strane nalazi se kružni otvor. Njegov položaj određen je na način da na proljetni i jesenski ekvinocij propusti sunčevu zraku do dna bunara u središtu objekta te omogući specifičnu igru svjetlosti u vodi.

Bazu paviljona čini rekonstuirani temelj staroga mlina unutar kojeg je izvedena kanalica za protok vode iz potoka kroz bunar. Dno bunara napravljeno je od reflektirajućeg metala, a otvor natkriven kružnim kaljenim staklom kako bismo mogli svjedočiti protjecanju vode te refleksiji i refrakciji svjetlosti. U paviljonu se nalaze tri sjedalice, škanjića, izrađena od drveta specifičnog lokalnog kestena - maruna. Korišteni materijali u izgradnji su kamen, vezivni armirani beton, corten, staklo i nehrđajući čelik. Unutrašnjost zidova ožbukana je vapnenom žbukom sa dodatkom prirodnog pigmenta. Uz paviljon je posađen i šumski vrt koji sadrži mnoge autohtone biljne vrste iz podneblja.

PROJEKTNI TIM

Iva Peručić

SURADNICI

Branko Orbanić

INVESTITOR

Općina Lovran , EPK Rijeka2020

IZVOĐAČ

Kapitel d.o.o Žminj

GODINA POČETKA PROJEKTIRANJA

2019

GODINA DOVRŠETKA PROJEKTIRANJA

2019

GODINA POČETKA GRADNJE

2020

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE

2020

POVRŠINA OBUHVATA (m2)

30

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA (m2)

12

PROGRAM/VRSTA

Kultura
Javni prostor
Ostalo

LOKACIJA

Lovranska Draga