Hotel Emotheo u Imotskom

Foto: Srđan Tutić
Foto: Srđan Tutić
Foto: Srđan Tutić
Foto: Srđan Tutić
Foto: Srđan Tutić
Foto: Srđan Tutić

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

HOTEL „ EMOTHEO“ IMOTSKI

„Ima Imota sedmera vrata. Vrata od Neretve.Vrata od Cetine.Vrata od Bosne.Vrata od mora. Vrata od neba. Vrata od zemlje. I vrata od matere. Na sedmera vrata dođe i prođe sve imotsko: Sunce i Mjesec, jata ptica selica i zvijezde, vjetri i oblaci, vuci i poskoci, munje i vile, zemaljske i podzemaljske vode.

Dođu i prođu ljudi.

„Petar Gudelj , „Put u Imotu“

Postojeća kamena građevina u središnjoj ulici starog dijela grada Imotskog, (latinskog naziva Emota- en monte – na brdu) prije stotinu godina bila je prenoćište. Slobodna parcela pored građevine prenoćišta bio je ograđeni vrt.

Projektni zadatak novog hotela je interpolacija nove građevine koja bi bila povezana u jedinstvenu cjelinu hotela. Dijalog novog i starog kamenog platna građevine svojevrsna je kamena lingvistika, te preispitivanje otvora i kamenih ploha kao novi akcent ove kamenom tretirane ulice koja povezuje Modro jezero s ostatkom grada.

Novoprojektirani prizemni prostor podijeljen je na receptivni prostor, stubište, lift, sanitarije, te gospodarski dio sa svojim ulazom u starom dijelu građevine, dok novi dio građevine formira prostor kuhinje i restorana s dvorišnom terasom, lokalnog naziva dvor ili avlija, dok ulični dodir s restoranom formira prostor „štekata“ tokom ljetnog perioda, kao homage mediteranskom javnom prostoru.

Skoro sve kuće u ovoj kamenoj ulici prenose identičan koncept življenja. Prizemlja formirana kao javni prostori, dućana, kavana, ljekarni, ureda, dok je dvorišni dio je uvijek privatan s ozelenjenim dvorovima, cisternom i stubištem. Prostori katova pretežno su stambenog karaktera.

Ta regulativna doktrina bila je osnovna smjernica u slaganju funkcionalnih odnosa hotela. Prizemlje kao „ javni karakter“, dok su katovi koncipirani kao sobe i apartmani. Hotelske sobe tematski su obrađivane kao svojevrsne povijesne priče turbulentnih tisućljeća ovih podneblja između planina i mora, te pritom ne zaboravljajući prirodne fenomena uklesanih jezera iz čijeg kolorizma su prenesene plohe soba, dok je shematika katastra Imotskog polja indirektno prenesena na stropovlje prizemlja povezujući novi i stari dio hotela, baš kao što Imotsko-bekojsko polje povezuje prostore Dalmacije i Hercegovine u jedinstvenu matricu, a rijeke ponornice samo mijenjaju svoje nazive.

Osnovna ideja ovog projekta je povezivanje u svakom pogledu.Povezivanje s prošlosti, povezivanje javnog i privatnog, povezivanje kolorizma i akromatike. Povezivanje suvremenog i tradicionalnog,povezivanje kuće i ulice, ulice i grada. Baš kao što svi prostori na graničnim predjelima imaju težnju povezivanja negirajući zacrtane podjele. Arhitektonska djela i jesu svojevrsni ambasadori povezivanja prostornosti, tišine i svijetla.

 

PROJEKTNI TIM

Valentina Krekić , Jelena Grbavac , Sunčica Mastelić Ivić , Davor Vilupek , Anamarija Šimunović

SURADNICI

Juraj Pojatina / Studio Arhing d.o.o. , Ante Kraljević / Elektro projekti i sustavi d.o.o. , Mario Dlaka / BIM projekt d.o.o. , Natko Novaković / Metus d.o.o. , Mateo Biluš / AKFZ studio d.o.o. , Ante Bezić / Zast d.o.o. , Zoran Divjak / Dekode d.o.o. , Katja Dešković (interijer)

IZVOĐAČ

VD-MONT d.o.o. , NEIR d.o.o.

GODINA POČETKA PROJEKTIRANJA

2018.

GODINA DOVRŠETKA PROJEKTIRANJA

2019.

GODINA POČETKA GRADNJE

2020.

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE

2022.

POVRŠINA OBUHVATA (m2)

296

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA (m2)

800

UKUPNA VRIJEDNOST INVESTICIJE BEZ PDV-A (kn)

1 350 000€

PROGRAM/VRSTA

Turizam

LOKACIJA

Imotski