Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz

Nagrada Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2020.

Foto: Marko Mihaljević
Foto: Marko Mihaljević
Foto: Marko Mihaljević
Foto: Damir Gamulin
Foto: Damir Gamulin
Foto: Marko Mihaljević

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA +

Postav izložbe Ako tebe zaboravim… – Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. smješten je na autentičnom mjestu stradanja – Francuskom izložbenom paviljonu na Zagrebačkom zboru, u blizini željeznice, u kojemu se nalazio privremeni sabirni logor za Židove s područja NDH. Težina teme – dodatno inspirirana dubokom simbolikom izložbenog prostora, ali i inicijalnom željom za mobilnosti izložbe – usmjerila je projektante na stvaranje oblikovnog jezika u kojemu se u modularnom sustavu isprepleću tematski i prostorni, univerzalni i lokalni fenomeni. Metafora željezničkog transporta kojim su žrtve odvođene u Auschwitz polazište je postava iza kojeg stoji jasan kustoski koncept i stav projektanata prema temi. Autori arhitektonskim jezikom uspijevaju u potpunosti uroniti posjetitelja u tragiku stradanja, komunicirati svim čulima i osjećajima, od tjeskobe i suosjećanja do introspekcije. Ovim postavom pomiču granice snage prostorne ekspresije i pokazuju kako se oblikovanjem mogu bez ostatka izraziti i najosjetljivije teme na posve specifičan način.

O PROJEKTU (TEKST AUTORA) +

U slučaju izložbe “Ako tebe zaboravim… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945”, postav je smješten na autentičnom mjestu stradanja. U vrijeme Drugoga svjetskoga rata na Zagrebačkom zboru gdje se nalazio i izložbeni paviljon Republike Francuske, tzv. Francuski paviljon, bio je smješten privremeni sabirni logor za Židove, u kojega su internirani Židovi iz Zagreba i drugih područja NDH.

Postav je izgrađen je kao metafora željezničkog transporta kojima su žrtve odvođene u Auschwitz. Takav centralni brod izložbe organiziran je kao niz tematskih sekvenci koje vode od cjelokupnog sustava logora u NDH do fokusa na Auschwitz, putem predstavljanja svih organiziranih transporta do tog ‘posljednjeg odredišta’ kroz godine, dokumenata sačuvanih iz samog Auschwitza, ali i drugih zloglasnih logora.

Prolazak kroz sekvence centralnog broda izgrađen je kao niz tematskih postaja bez mogućnosti promjene odluke i smjera posjetitelja, kako bi evocirao, makar na izložbenoj razini, susret stradalnika unutar procesa organiziranog zločina s nemogućnosti izbora. Posjetitelji ne mogu pristupiti blizu prikazima žrtava, već ih vide kroz suženi unutarnji okvir rešetki, kojima se pojačava dojam redanja i količine žrtava genocida, ali ujedno štiti miran prostor za sjećanje.

Likovna pojavnost postava određena je unošenjem 6 tona toplo valjanog čelika u Francuski paviljon, od kojega su na esencijalnoj razini pojavnosti i ekspresije oblikovane sve sadržane sekvence izložbe. Čelik kao odabrani materijal bez završne obrade bio je nužan da do kraja izgradi željeni dojam teškog, tamnog, grubog i neprobojnog, uz izravnu vezu s kontinuirano prisutnim motivom željeznice.

Da bi se potencirala izravnost dojma, čelična konstrukcija spajana je jednostavnim vidljivim spojevima. Izložbeni sustav je položen na 24 metra dugačak čelični tepih, koji tlocrtno prati zone i liniju kretanja izložbom. Ispod čeličnog tepiha postavljen je tekstilni punom površinom zbog akustike, kako bi anulirao zvukove hodanja.

Virtualni prikaz izložbe:

http://www.hismus.hr/media/tours/ako-tebe-zaboravim/index.htm

 

 

 

PROJEKTNI TIM

Nataša Mataušić / Hrvatski povijesni muzej - autorica idejne koncepcije izložbe i tekstova, Rajka Bućin / Hrvatski državni arhiv - autorica izložbe i tekstova,

SURADNICI

Nives Sertić - autorica zvučne kulise

INVESTITOR

Hrvatski povijesni muzej

IZVOĐAČ

Hrvatski povijesni muzej / Tomislav Degmečić, Mirana Jušić, Ivo Margaretić, Ozren Solić, Ivica Tarle, Zdenka Šinkić , Prima promus d.o.o. (bravarija) , Ars kopija d.o.o. (tisak) , Sliško Trio FML j.d.o.o. (plekisglas) , Studentski centar u Zagrebu

GODINA POČETKA PROJEKTIRANJA

2019

GODINA DOVRŠETKA PROJEKTIRANJA

2020

GODINA POČETKA GRADNJE

2020

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE

2020

POVRŠINA OBUHVATA (m2)

572

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA (m2)

572

PROGRAM/VRSTA

Izložbe

LOKACIJA

Zagreb