Vijesti
Poziv na međunarodnu konferenciju „Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemiologija”
datum/vrijeme
09.11.2018.

Međunarodna konferencija „Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemiologija”

Zagreb, SRCE – Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, 12. – 14. studenoga 2018.

 

Međunarodna konferencija „Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemologija” po prvi put će u Hrvatskoj okupiti domaće i inozemne znanstvenike i stručnjake djelatne u području digitalne povijesti umjetnosti – povjesničare umjetnosti i arhitekture, kulturologe, sociologe, dizajnere, informatičare i muzeologe. Pedesetak izlagača iz čak četrnaest zemalja – Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Brazila, Rusije i deset europskih zemalja predstavit će svoje recentna istraživanja i istraživačke platforme. Nastupna predavanja na konferenciji održat će vodeći europski stručnjaci u ovome području, Johannes Preiser-Kapeller (Ősterreichische Akademie der Wissenschaften, Beč) i Nuria Rodríguez-Ortega (Departamento de historia del arte, Universidad de Málaga, Malaga).

Cilj konferencije je kritički sagledati aktualni trenutak i perspektive budućeg razvoja ove mlade interdisciplinarne znanstvene grane, čije su teorijske osnove i modeli praktične primjene još uvijek u začetku, predstavljajući potencijalno plodno mjesto analize i akademske rasprave. Raspon mogućnosti koje digitalna povijest umjetnosti nudi iznimno je širok, od digitalnog arhiviranja i online pristupa do oblikovanja novih znanstveno-istraživačkih metoda i digitalnih alata, razvijenih u suradnji sa stručnjacima iz područja informacijskih znanosti. Potonje su prije svega prilika za nove, inventivne načine mišljenja povijesti umjetnosti, arhitekture, dizajna i vizualne kulture.

Organizatori konferencije su Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, SRCE – Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu i DARIAH Hrvatska. Jedan od ciljeva konferencije je i ukazati na značaj i potencijal lokalnih institucija, njihovih pionirskih inicijativa u području digitalne humanistike, ali i na probleme vezane uz tehnološku podršku razvoju digitalne povijesti umjetnosti, na prijeko potrebna ulaganja u digitalnu istraživačku infrastrukturu, servise i izvore podataka (knjižnice, arhive, repozitorije, digitalne muzeje itd.).

Trodnevnu konferenciju zaključit će DARIAH day, na kojem će se predstaviti recentne aktivnosti hrvatskog ogranka te organizacije u europskim okvirima te inicirati osnivanje Radne grupe za digitalnu umjetnost, povijest umjetnosti i tehnologiju, čiji cilj je uže povezivanje umjetnika, povjesničara umjetnosti, dizajnere, IT stručnjake, kao i ostalih stručnjake koji se profesionalno bave digitalnim medijima i komunikacijskim tehnologijama.

 

——————-

 

Konferencija je realizirana i financirana u sklopu projekta Moderne i suvremene umjetničke mreže, umjetničke grupe i udruženja: Organizacijski i komunikacijski modeli suradničkih umjetničkih praksi 20. i 21. stoljeća Hrvatske zaklade za znanost. Financijsku potporu njezinom održavanju pružilo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

 

Uzevši u obzir interes stručne i šire javnosti te kapacitete konferencijske dvorane, molimo da predbilježite svoj dolazak putem Foodle alata na URL adresi

http://foodle.srce.hr/foodle.php?id=753pscb2.

Program konferencije moći će se pratiti online putem sustava za webinare Srca dostupnog na URL adresi

https://connect.srce.hr/artnet/.


ORGANIZATORI

Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu

 

ZNANSTVENI ODBOR

Johannes Preiser Kapeller, Ősterreichische Akademie der Wissenschaften, Beč

Tania Ørum, Institut for Kunst-og Kulturviedenskab, Københavns Universitet, Copenhagen

Isabel Wünsche, School of Humanities and Social Sciences, Jacobs University, Bremen

Marianne Ping Huang, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet, Aarhus

Vinko Zlatić, Zavod za teorijsku fiziku, Institut Ruđer Bošković, Zagreb

Ljiljana Kolešnik, Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

 

ORGANIZACIJSKI ODBOR

Institut za povijest umjetnosti / istraživački tim projekta ARTNET

Ljiljana Kolešnik, predsjednica Organizacijskog odbora

Sanja Sekelj, tajnica konferencije

Sanja Horvatinčić, urednica knjige sažetaka

Tamara Bjažić Klarin, PR konferencije

Petra Šlosel, e-komunikacije

SRCE – Sveučilište u Zagrebu, Sveučilišni računski centar

Draženko Celjak, voditelj Službe za podatkovne usluge i kolaboracijske sustave

Ivan Marić, zamjenik ravnatelja

Suzana Kikić, Sektor za obrazovne usluge

DARIAH-HR

Koraljka Kuzman-Šlogar, nacionalna koordinatorica