Vijesti
Održan FAM – Festival arhitekture za mlade u Čakovcu!
datum/vrijeme
07.12.2018.

FAM je održan 1. i 2.12.2018., a izložba Laboratorija arhitekture će biti otvorena do subote 8.12. u zgradi Scheier u Čakovcu. Izložba prikazuje cjelokupan radni tijek (teorija/ideja/razrada/izvedba), a ne samo finalne rezultate, čime se poručuje da je mlade potrebno usmjeravati ka učenju procesa i manjem fokusiranju isključivo na krajnji rezultat. U sklopu festivala održana su i predavanja koja prenose iskustva sličnih projekata, pojašnjavaju ulogu javnih prostora, prezentiraju svjetske primjere prostora za mlade, naglašavaju važnost edukacije mladih za graditeljska zanimanja i važnost krajobrazne arhitekture, analiziraju Trnavu u Čakovcu te objašnjavaju plakat kao medij u kulturi vizualne umjetnosti. Održana je i dvodnevna radionica za 30-ak srednjoškolaca u sklopu koje su mladi kroz skice i makete promišljali prostor dvorišta Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, koji je športsko rekreacijske namjene, ali se trenutno ne koristi u tu svrhu.

 

Udruženje arhitekata Međimurja po prvi je put sudjelovalo u prijavi i provedbi EU projekta, čime je Laboratorij arhitekture postao izvor mnoštva novih znanja i iskustava. To se ne odnosi samo na učenje o organizaciji, provedbi i financijskom aspektu projekta, već i na učenje suradnji s različitim strukama, profesorima, majstorima, ravnateljima, Gradom, posredničkim tijelima i mnogim drugima koji su dali svoj doprinos projektu. No, prije svega, stečeno je bogato iskustvo prenošenja znanja mladima, ali i ljubavi prema arhitekturi, urbanizmu, prostornom planiranju, graditeljskim znanjima i praktičnom radu.

 Ideja i model provedbe projekta može služiti kao polazište i inspiracija novim edukacijskim projektima, te poticaj daljnjoj suradnji škola, udruženja arhitekata, lokalnih i regionalnih jedinica, kojim će se sustavno i planirano unaprjeđivati edukacija mladih i kvaliteta javnih prostora.

Analize i ideje skupljene u Laboratoriju arhitekture, a vezane za tematiku javnih prostora Čakovca, posebice prostora Trnave, mogu biti poticaj urbanističko-arhitektonskim projektima i njihovoj izvedbi. Takvi projekti ne zahtijevaju nužno velike budžete, ali su povezani zajedničkom idejom oplemenjivanja i kvalitetnijeg korištenja prostora Trnave, pješačko-biciklističkih mostova, staza, parkova, dječjih i sportskih igrališta Čakovca.

 Nadamo se da je Laboratorij arhitekture mladima pružio temelj za daljnje učenje, želju za doprinošenjem kvaliteti javnih prostora i stvaranju boljeg života zajednice.

Iz iskustva Laboratorija arhitekture možemo potvrditi da: Znanjem i aktivnim djelovanjem mladi mogu biti dio vidljivih prostornih i društvenih promjena!