Istaknuti članci
NADOLAZEĆE DESETLJEĆE: Program 53. zagrebačkog salona
datum/vrijeme
01.10.2018.

53. zagrebački salon posvećen arhitekturi i urbanizmu, u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata, otvara se u četvrtak 4. listopada u 18h, u zgradi Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, Vukovarska 68, i trajat će tri tjedna, do 25. listopada 2018. godine.

Prije točno deset godina početak globalne financijske krize potaknuo je lančanu reakciju čije posljedice još uvijek sagledavamo, a koja se s posebnom oštrinom odrazila na graditeljstvo u cjelini – od kreditnog sustava stambenog zbrinjavanja, preko tržišta nekretnina i građevinske industrije do same arhitektonske profesije. Deset godina kasnije tržište se oporavlja, produkcija se postavlja na noge, a struka ulazi u novu dekadu s opreznim optimizmom. 53. zagrebački salon trenutak je refleksije vođen pitanjima: je li nakon deset godina kriza doista iza nas, čemu nas je podučila i što možemo očekivati u sljedećem desetljeću?

Centralni dio izložbe čini pregled trogodišnje strukovne aktivnosti, uz prikaz gotovo 180 radova renomiranih hrvatskih arhitekata, kao i nadolazećih autora mlađe generacije. Teme koje je na površinu iznijelo prethodno desetljeće, a unutar kojih su grupirani izabrani radovi su sljedeće: Institucionalne promjene, Krize identiteta, Kulturne prakse, Odmaci od realnosti. Radove je valorizirao je ocjenjivački tim u sastavu: STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), Dario Crnogaća, Emil Jurcan, Maroje Mrduljaš i Mira Stanić.

Salon je dopunjen kronološkim presjekom relevantnih događaja koji su obilježili proteklo desetljeće kao i potencijalima za stvaranje drugačijeg narednog desetljeća. Kako ono može izgledati prezentirano je u obliku karata koje su izradili mlađi članovi društava arhitekata Splita, Šibenika, Varaždina, Zadra i Karlovca.

U sklopu 53. zagrebačkog salona prezentirat će se novi tematski broj časopisa Čovjek i prostor, a u petak i subotu 5.10. i 6.10.2018. održat će se dvodnevna tribina na temu Nadolazeće desetljeće, također u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb.

Petak, 5. 10. u 18h TRIBINA: Arhitektura kulturnih praksi

Sudjeluju: Matevž Čelik (MAO – Muzej arhitekture in oblikovanja Ljubljana), Jelena Ivanović Vojvodić (BINA – Beogradska internacionalna nedelja arhitekture), Andrija Rusan (Oris), Jasmin Sirčo (Dani arhitekture Sarajevo), Idis Turato 

Petak, 5. 10. u 19h PREDAVANJE: Krah je za nama, ali stvari više nisu iste

STEALTH.unlimited (Ana Džokić i Marc Neelen: Rotterdam/Beograd), gosti kustosi ovogodišnjeg Salona, ko-inicijatori kolektiva Ko gradi grad u Beogradu i City in the Making u Rotterdamu. Njihova knjiga Upscaling, Training, Commoning (2018.) izašla je u izdanju izdavačke kuće Jovis iz Berlina.

Subota, 6.10. u 10 h TRIBINA: Ka novim institucionalnim modelima

Sudjeluju: Aleksandar Bede (Društvo arhitekata Novi Sad), Mia Roth-Čerina (Arhitektonski fakultet Zagreb), Željka Jurković (Hrvatska komora arhitekata), Sanja Jerković (Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba), Merdžana Mujkanović (Asocijacija arhitekata BiH)

Subota, 6.10. u 11 h TRIBINA: Idući korak

Sudjeluju: Dario Crnogaća (Šibenik), Krešimir Damjanović (Zadar), Filip Kobzinek (Varaždin), Jere Kuzmanić (Split), Luka Lipšinić (Karlovac), Ana Selak (Šibenik), Kristina Škrokov (Varaždin)

Svečana dodjela Nagrada, s promocijom novih brojeva časopisa Čovjek i prostor održat će se na zatvaranju Salona u četvrtak 25. 10. 2018. u 18h. Posjetitelji će moći pogledati izložbu u trajanju 4.- 25. 10. radnim danom 8–21h, te subotama 9–14 h.

ORGANIZATOR 53. ZAGREBAČKOG SALONA:

Udruženje hrvatskih arhitekata

ORGANIZACIJSKI ODBOR:

Ana Dana Beroš (UHA), Tamara Bjažić Klarin (UHA), Emil Jurcan (UHA), dr.art. Mirna Rudan Lisak (Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu), Ida Blažičko (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika)

IZLOŽBA JE OSTVARENA UZ POTPORU MINISTARSTVA KULTURE RH, GRADA ZAGREBA, PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA ZAGREB I POČASNOG RADA ČLANOVA UHA-E

 

    

POKROVITELJ SVEČANOSTI 140. GODINA UHA-E:

Hrvatska komora arhitekata

POKROVITELJ NAGRADE GRAND PRIX 53. ZAGREBAČKOG SALONA:

ACO građevinski elementi d.o.o.