Mirna Udovčić: Sportski centar s bazenom na Pećinama u Rijeci

ID: 476

Sportski centar s bazenom na Pećinama u Rijeci

Rijeka

2013.

Studentski rad

Autorica: Mirna Udovčić

Mentor: Tonči Žarnić

Zgrada sportskog centra sastoji se od dominantnog volumena bazenske dvorane i podređenoga, djelomično ukopanog volumena zgrade s ulazom, svlačionicama i fitness zonom. Ispod oba volumena nalazi se ukopana garaža.

Konstrukcija bazenske dvorane je od blago armiranog betona. Zid debljine 240 cm sam po sebi udovoljava zahtjevima fizike zgrade i, poput dišnog organa, sadrži instalacije. Stropna konstrukcija od plosnatih prefabriciranih gredica provodi instalacije i smanjuje odječnost dvorane. Unutrašnjost dvorane obložena je keramikom, a vanjska fasada je u grubom natur betonu s iznimkom glatke površine oplate stepeničastih niša. Niše su ekstrovertirane prema bazenu ili introvertirane prema vanjskom prostoru, suprotstavljene jedinstvenom prostoru dvorane.

Zid u kojem se dube niše navodi na fantaziju o „vremenu zida” kada debljina zida postaje dubina/vrijeme prostora.

Mirna Udovčić (1990., Zagreb) diplomirala je arhitekturu u Zagrebu. Njezin diplomski rad nagrađen je na 53. zagrebačkom salonu arhitekture. Djeluje u područjima arhitekture i umjetnosti. Teži arhitektonskom eksperimentu i osobnom vizualnom izrazu.

Projekte nagrađene na 56. zagrebačkom salonu arhitekture i urbanizma objavljujemo na UHA-inoj mrežnoj stranici od ponedjeljka 20. prosinca do petka 24. prosinca.

Fotografije s dodjele nagrada (fotograf: Marko Ercegović) možete pogledati ovdje.

Zagrebački salon tradicionalna je manifestacija suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture koju je 1965. godine utemeljila Skupština grada Zagreba. Organizator ovogodišnjega Zagrebačkog salona je Udruženje hrvatskih arhitekata, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.
 
56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma održava se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ u prosincu 2021. godine. Selektori Salona su Lea Pelivan i Toma Plejić, organizacijski odbor čine Martina Bienenfeld, Luka Koralet, Roman Šilje i Nevena Tudor Perković, a za koncept, postav i organizaciju, uz selektore, zaslužni su Tonči Čerina, Maja Furlan Zimmermann, Damir Gamulin, Mia Roth Čerina, Antun Sevšek i Frano Petar Zovko.
 
Salon se sastoji od središnje multimedijalne izložbe prijavljenih radova i konferencijskog programa, koji se pod nazivom ‘Ping – Repozitorij budućnosti’ održavaju od 11. do 19. prosinca u paviljonu na Rooseveltovu trgu, ispred Muzeja Mimara, i izložbe ‘pazar pijaca plac sajam tržnica trg’ Mirande Veljačić i Dinka Peračića (dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona), koja se s pratećim programom održava od 11. do 24. prosinca u prostoru Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1.

56. zagrebački salon arhitekture i urbanizma pratite na Facebooku i Instagramu.

UHA
Trg bana J. Jelačića 3/1
Zagreb 10 000-HR
tel +385 (1) 48 16 151
fax +385 (1) 48 16 197
Copyright © UHA