Knjige
Landscapes of transition
datum/vrijeme
21.04.2009.

Autori knjige Landscapse of transition su Krunoslav Ivanišin i Hans Ibelings. Poseban doprinos knjizi je i ciklus fotografija belgijskog fotografa Roela Backaerta koji je snimio 12 najboljih projekata po izboru urednika.

U knjizi Landscapes of transition predstavljena je hrvatska arhitektonska produkcija od 2000. godine do danas („hrvatska arhitektura 21. stoljeća“). Za ovaj reprezentativan svezak odabrano je dvadeset i sedam najistaknutijih suvremenih arhitektonskih projekata, predstavljenih svaki sa svojim posebnim okolnostima. Svi zajedno pak ilustriraju kako arhitektura može djelovati u trenucima bitnih društvenih promjena, kako se to odražava na nju i kako ona mijenja prostor i njegov doživljaj.

Projekti nisu izabrani da bi ilustrirali neki istaknuti “stil” ili posebnu ”školu“ arhitekture, nego zato što djeluju i kao paradigme trenutnog stanja “hrvatske arhitektonske kulture” i kao pokazatelji šire društvene situacije. Arhitektonska kultura ovdje ima integracijsku ulogu. Kako u smislu obnove fizičkog/kulturnog miljea, tako i u smislu njegova uključivanja u širu cjelinu. Svrha je knjige odrediti poziciju hrvatske arhitektonske kulture unutar te zajedničke cjeline. U trenutku hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, kritičko promatranje pejzaža tranzicije koji se odvijaju pred našim očima, od najveće je važnosti.

Knjiga je na engleskom jeziku kako bi se osigurala internacionalna/ europska distribucija knjige i time poboljšala opća percepcija suvremene hrvatske kulture.

Knjigu su izdali Udruženje hrvatskih arhitekata i UPI2M BOOKS.