Vijesti
Razgovor “Znate li stanovati?” unutar ”Dana otvorenih vrata” Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, 21. i 22. 3. 2018.
datum/vrijeme
16.03.2018.

POPULARIZACIJA ZNANOSTI

Dani otvorenih vrata!

Na prvi dan proljeća 2018. godine Institut za povijest umjetnosti širom otvara svoja vrata svim zainteresiranim građanima na Danima otvorenih vrata u srijedu i četvrtak, 21. i 22. ožujka.

Želja Instituta je široj javnosti približiti istraživanja koja provode u poljima povijesti umjetnosti, arhitekture i urbanizma, vizualne kulture, a osobito u radu na valorizaciji i prezentaciji hrvatske kulturne baštine.

Institut je ove godine priredio raznovrstan program koji pruža presjek aktualnih projekata Instituta, predstavljajući kroz pojedine točke programa rezultate istraživanja u tijeku te najavljujući projekte i izdanja čija je provedba tek sprema. Posjetitelji će tijekom dva dana programa imati priliku poslušati znanstvenike Instituta i njihove vanjske stručne suradnike okupljene oko okruglog stola o projektu Umjetničke topografije Hrvatske i u razgovoru o suvremenom razumijevanju i aktualnim problemima kulture stanovanja. Institut će predstavit najnovije rezultate primijenjenih istraživanja u području zaštite i obnove spomeničke baštine te aktualne i realizirane projekte pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost. U punom duhu otvorenih vrata posjetiteljima će se pružiti uvid u rad bibliotečne i dokumentacijske službe Instituta na očuvanju i prezentaciji vrijedne građe iz zbirki Arhiva, donacija i ostavština.

Program Dana otvorenih vrata zaključit će se u četvrtak predstavljanjem novih nakladničkih projekata Instituta za povijest umjetnosti i aktualnog broja Radova Instituta za povijest umjetnosti, znanstvenog časopisa koji kontinuirano izlazi već 45 godina.

Institut za povijest umjetnosti poziva vas da ih posjetite i iskoristite ovu priliku za razmjenu informacija i znanja o aktualnim zbivanjima u polju povijesti umjetnosti. Za sve posjetitelje u Zagrebu omogućit će se i prodaja svih izdanja Instituta po prigodnim cijenama.

Detaljnije informacije o programu pročitajte ovdje.

Izložba Porodica i domaćinstvo, Zagrebački velesajam, 1958.

Za arhitekte stavljamo naglasak na predavanje, projekciju i razgovor na temu ‘Znate li stanovati?’– urbanističko planiranje kao ishodište kvalitetnog stanovanja, u kojem sudjeluju akademik Andrija Mutnjaković, Tamara Bjažić Klarin, Emil Jurcan (UHA), Luka Korlaet (AF u Zagrebu) i Iva Marčetić (Pravo na grad), u četvrtak 22.3.2018. u predavaonici 235 (1.kat), 11-13h.

Kvalitetan stan esencijalna je potreba svakog pojedinca. Uslijed intenzivne urbanizacije i kataklizmi svjetskih ratova stambena kriza je u 20. stoljeću jedan od glavnih društvenih problema u čijem rješavanju arhitekti imaju višestruku ulogu. Dovodeći u izravnu relaciju međuzavisnost društvenog sustava, urbanističkog planiranja i kvalitete stanovanja arhitekti razvijaju alate za svladavanje stanovanja za velike brojeve – nove koncepcije i metode planiranja, projektiranja i građenja, te uvode nove urbanističke i arhitektonske standarde. Sastavni je dio programa i promidžba suvremene kulture stanovanja. Danas, u naletu sveopće liberalizacije, većina je civilizacijskih postignuća ‘kako stanovati zajedno’ dovedena u pitanje, ili čak eliminirana.

Polazeći od izlaganja Tamare Bjažić Klarin o angažmanu arhitekata u domeni stanovanja 1930-ih i 1950-ih godina, preko posjeta izložbi ‘Porodica i domaćinstvo’ na Zagrebačkom velesajmu 1958. putem dokumentarno-reklamnog filma (‘Porodica i domaćinstvo’, scenarij Nikica Bunčić, režija Obrad Gluščević, Zora film, 1958.; Hrvatski državni arhiv, HR-HDA-1387 Zbirka hrvatskih kratkometražnih filmova), razgovarat ćemo s akademikom Andrijom Mutnjakovićem i arhitektima Ivom Marčetić, Emilom Jurcanom i Lukom Korlaetom o kvaliteti suvremene stambene produkcije, načinima kako nove generacije arhitekata razumijevaju stambenu problematiku te kako arhitekti mogu i trebaju djelovati danas.