Aktualno
FUTURE ARCHITECTURE: PUBLISHING ACTS III (IZDAVAŠTVO-AKCIJA III) u Rijeci 28. 5. – 30. 5. 2019.
datum/vrijeme
24.05.2019.

‘’Future Architecture: Publishing Acts lll’’ ekperimentalni je program koji se provodi u organizaciji Društva arhitekata Istra (DAI SAI) i u suradnji sa DeltaLabom (Sveučilište u Rijeci) i programskim pravcem Slatko i slano (Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture), te treće izdanje istraživanja o izdavaštvu kao urbanoj praksi koji su koncipirali DAI-SAI i Rebekka Kiesewetter. Polazeći od službenog narativa Rijeke kao multietničke luke, žestoko osporavanog teritorija koji je mijenjao vladajuće ruke i demografiju mnogo puta tijekom stoljeća, sudionici „Publishing Acts lll“ okupit će se kako bi fokus istraživanja stavili na gradsku prošlost, sadašnjost i budućnost prikupljanjem, nadopunjavanjem, preoblikovanjem i ponovnim okupljanjem materijalnih i nematerijalnih povijesnih i sadašnjih izvora. Proces izdavaštva će, s jedne strane, funkcionirati kao “društvena koreografija” u kojoj sudjeluju različiti autori s različitim pozadinama i interesima, lokalnim i stranim perspektivama.

“Publishing Acts” u 2017. i 2018., kako su ih zamislili DAI-SAI i Rebekka Kiesewetter, bili su vođeni kao eksperimentalna urednička radionica s ciljem stvaranja trenutačnih, suradničkih, otvorenih društveno-političkih imaginarija o gradovima. Publikacija Pula Documents bila je rezultat radionice u Puli koja je održana 2017., a radilo se o performativnoj gesti kojom se nije samo prenosio “iz ruke u ruku” tiskani material, nego i angažiranost o temama koje je publikacija sadržavala. Šibenik Alternating Currents drugi je dio „Publishing Acts“ serije, a tiskani materijal izdavačke koja se održala u Šibeniku 2018. koproduciran je s u suradnji s izdavačkom kućom dpr-barcelona.

Budući projekti platforme Future Architecture u suradnji s DAI-SAI i DeltaLabom nastavit će koristiti tiskana izdanja kao rezultat promatranja, istraživanja i diskusije, te će se nastaviti s proizvodnjom publikacija i istraživanja o pitanjima kao što su: Kako možemo iskoristiti potencijal objavljivanja kako ne bi bio samo iterativan, već doista transformativna gesta? Kako izdavaštvo može pomoći u stvaranju i širenju diskursa , tepovratku fizičkog i apstraktnog prostora za javnost koja svojim postojećim sociopolitičkim i ekonomskim poretkom potiskuje svoje izraze ili glasove? Kako se znanje može širiti, komunicirati i prenositi otvoreno za prisvajanje, kako bi se potaknule novi narativi i oblici djelovanja izvan institucionalnog, ustaljenog ili povijesnog kanona?

 

PUBLISHING ACTS III RASPORED:

Utorak 28. 5. 2019

RADIONICA: PUBLISHING ACTS III

10:00 kratka prezentacija programskog pravca Slatko i slano (Morana Matković), DeltaLab (Ida Križaj Leko) uz sudjelovanje sudionika (10-15’) s raspravom

14:30 Šetnja gradom – vodič: Renato Stanković (DeltaLab)

OTVORENJE IZLOŽBE “LISBON ACTS” I PREZENTACIJA PUBLIKACIJE “ŠIBENIK ALTERNATING CURRENTS”

Lokacija: IVEX, Delta 5, Rijeka

19:00

Govornici: Idis Turato (DeltaLAb, Slatko & slano), Ana Dana Beroš (DAI-SAI), Milan Dinevski (MAO)

Izložbu “Lisbon Acts” realizirao je Lisbon Architecture Triennale, a izložba će ostati otvorenom u Rijeci od 28. svibnja do 7. srpnja 2019. Početna točka izložbe bio je vremenski okvir arhitektonske produkcije od zadnjih 10 godina u gradu Lisabonu. Šest arhitektonskih studija koji su u tom razdoblju osnovali svoje tvrtke u Lisabonu izabrano je za izložbu: Aspa, Barbas Lopes, Can Ran, Miguel Marcelino, PLCO i Site Specific. Raznovrstan izbor arhitektonskih djela posuđen je izmišljenom svijetu priča, pa tako u ovoj izložbi možemo pročitati i priče književnice Patrície Portele u knjizi Floraennui, te pogledati fotografije Catarine BotelhoFilomena Project i film Pedra CabeleiraFilomena.
Više: https://www.trienaldelisboa.com/programme/hors-serie/lisbonacts-en

Publikacija Šibenik Alternating Currents, kao dio serije “Publishing Acts”, ujedinjuje skup kolaborativnih, otvorenih društveno-političkih imaginarija o gradu Šibeniku koji prenose njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost. Riječ je o kritičkom promišljanju o prevladavajućim procesima, metodama i okvirima za stvaranje arhitektonskog znanja – posebno o arhitektonskom izdavaštvu: izdavaštvo se ovdje shvaća kao procesualni uređaj koja evocira i uokviruje društveni, relacijski i diskurzivni prostor za višestruko pregovaranje, sutorefleksivno stvaranje smisla i raznovrsno sustvaralaštvo.

Više: http://www.dpr-barcelona.com/index.php?/projects/publishing-acts/

Srijeda 29. 5. 2019.

RADIONICA: PUBLISHING ACTS III

10:00 – 17:00

PROMOCIJA PUBLIKACIJE “PEJZAŽI POTROŠAČKE KULTURE U SOCIJALISTIČKOJ JUGOSLAVIJI”

Lokacija: Društvo ahitekata Rijeke (DAR), Ul. Ivana Dežmana 2/A, Rijeka

19:00

Knjiga Pejzaži potrošačke kulture u socijalističkoj Jugoslaviji fokusira se na sportsko-trgovački centar Koteks Gripe u Splitu, no i na ostale srodne arhitektonske komplekse izgrađene u Sarajevu, Novom Sadu i Prištini od kraja ’60-ih do ranih ’80-ih godina. Poput prethodnog izdanja, i ovo je također rezultat proširenja početnog aktivističkog interesa, odnosno afirmiranja činjenice da znanstvena valorizacija čini početak smislenog javnog i stručnog dijaloga oko očuvanja recentne arhitektonske baštine. Iza ovog izdanja stoji projekt Motel Trogir koji je proizašao iz građanske inicijative za zaštitu Vitićevih jadranskih motela pokrenute 2013. Publikacija je ujedno i prvi uopće značajniji, nipošto cjelovit, pogled na arhitektonsko stvaralaštvo Živorada Jankovića koji ide u red izuzetnih, ali u još uvijek manje isticanih, a time i istraženih jugoslavenskih arhitekata.

Publikaciju će predstaviti njezini urednici Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin Saša Šimpraga.

Više: https://slobodneveze.wordpress.com/publications/

Četvrtak 3. 5. 2019.

RADIONICA: PUBLISHING ACTS III

10:00 – 17:00

PREDSTAVLJANJE PRIJEDLOGA UMJETNIČKIH INTERVENCIJA U JAVNOM PROSTORU

Lokacija: Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), Krešimirova ul. 26c, Rijeka

19:00

Predstavljanje prijedloga umjetničkih intervencija koje su osmislili Ivana Franke, Tommi Grönlund i Petteri Nisunen.

Radovi Ivane Franke, Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena dijele istraživački pristup koji ujedinjuje umjetničku metodologiju s prirodnim znanostima i arhitekturom. Prožimanje grafike, skulptura, arhitekture, pokreta i zvukova matematikom, optikom, fizikom i neuroznanošću u njihovom radu dovodi nas do osjećaja koji se čine izvan naših osjetilnih ograničenja.

 

SURADNICI NA RADIONICAMA:

Future Architecture sudionici:

 1. Klodiana Millona, Rotterdam
 2. Cam Liu, Rotterdam
 3. Tiago Saraiva, Lisabon
 4. Viktoria Khokhlova, Tyumen
 5. Mikheil Mikadze, Moskva, XOPA
 6. Oyat Shukurov, Moskva, XOPA

Sudionici iz Hrvatske:

 1. Marko-Luka Zubčić, Rijeka
 2. Leo Kirinčić, Rijeka
 3. Nikola Štefanac, Rijeka
 4. Marin Nižić, Rijeka
 5. Petronela Schredlova, Bratislava
 6. Andrej Kljun, Rijeka

Voditeljice radionice:

Ana Dana Beroš, Morana Matković, Ida Križaj Leko

Izdavački partner: dpr-barcelona