Aktualno
BUDUĆNOST ZAGREBA NAKON POTRESA – ARHITEKTONSKI POGLED 10. – 13. 11. 2020.
datum/vrijeme
05.11.2020.

BUDUĆNOST ZAGREBA NAKON POTRESA – arhitektonski pogled, je online konferencija koja će se održati od 10. – 13. 11. 2020. godine u organizaciji Društva arhitekata Zagreba koje ima za cilj u ključnom trenutku, kroz širi stručni pogled, organizirati interaktivnu raspravu glavnih dionika procesa obnove zgrada u Zagrebu i okolici i pokušati dati odgovore na mnoga pitanja koja smo svi zajedno, a posebice stručna javnost, osvijestili nakon potresa 22. ožujka 2020. godine.

Posljedice potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku Županiju nakon gotovo 140 godina značajne su i prema mišljenju velikog broja dionika iz relevantnih struka, obnova će biti kompleksna, dugotrajna i vrlo zahtjevna. Obnova će se odvijati sukladno Zakonu o obnovi nakon potresa, a koji je Hrvatski sabor donio tijekom rujna 2020. godine, a Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) jedno je od stručnih tijela koje kroz svoju upravu i članstvo treba biti najaktivnije uključeno u istu te dati adekvatan stručni i etički doprinos kvalitetnoj obnovi cjelokupnog fonda oštećenih zgrada uz istovremeno izdavanje smjernica za suvremeni pristup u daljnjem razvoju grada Zagreba što uključuje set urbanističkih tema te izgradnju i rekonstrukciju prema principima održive gradnje i kružnog gospodarstva što Zagreb, kao hrvatska metropola, apsolutno zaslužuje.

Kompleksnost obnove očituje se kroz brojne segmente – od zakonske regulative i financijskih modela za provedbu obnove, angažiranja velikog broja dionika iz područja urbanizma, arhitekture, graditeljstva, tijela javne uprave, zadovoljena interesa raznih skupina vlasnika i korisnika zgrada koji su izravno pogođeni posljedicama potresnog djelovanja, do optimalnog korištenja stručnih znanja i iskustava iz zemlje i svijeta, te upotrebe najsuvremenijih metoda, proizvoda, tehnologija i usluga u postupcima obnove i rekonstrukcije, dogradnje i potpuno nove izgradnje s ciljem postizanja dugoročne kvalitete i sigurnosti zgrada, s ciljem očuvanja vrijedne i bogate kulturne baštine, te s ciljem zadovoljenja zakonske regulative iz područja građenja, energetske učinkovitosti i iskorištenja elemenata održive gradnje kao bitnih europskih usmjerenja.

Republika Hrvatska, posebno u obnovi zgrada kulturne baštine, ali i svih drugih, mora i želi iskoristiti najbolje od postojećih i već testiranih rješenja primjenjenih na drugim područjima u Europi stradalih od posljedica potresnog djelovanja tijekom proteklih godina, ali i novih europskih ciljeva definiranih nedavno u govoru predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen kao „Novi europski Bauhaus“.

Kako bi se adekvatno i na vrijeme informirali svi ključni dionici procesa obnove s fokusom na obnovu zgrada kulturne baštine, ali ne zanemarujući ostatak nekretninskog fonda, organizirana je online konferencija BUDUĆNOST ZAGREBA NAKON POTRESA – Arhitektonski pogled!

Teme online konferencije su raspoređene na slijedeći način:

10.11. – urbanizam.ZG – pokretanje nužnog procesa obnove Grada Zagreba

11.11. – arhitektura i naslijeđe – budućnost graditeljskog naslijeđa Grada Zagreba

12.11. – ARTUR – arhitektura i turizam – doprinos turizma obnovi Zagreba

13.11. – Dani zagrebačke arhitekture – budućnost Zagreba utemeljena na 350 godina iskustva Sveučilišta u Zagrebu

Osnovna ideja je kroz četiri dana i četiri teme raspravljati na stručnom nivou o pokretanju nužnog procesa urbane obnove Zagreba, o budućnosti graditeljskog naslijeđa Zagreba, doprinosu turizma obnovi Zagreba te budućnosti Zagreba utemeljenoj na 350 godina iskustva Sveučilišta. Nizom online predavanja i okruglih stolova, te uz interakciju s gledateljima u virtualnom okružju, cilj je DAZ-a kao glavnog organizatora doprinijeti razmatranju ključnih tema i unaprijediti daljnja postupanja koja uključuju obnovu Zagreba uz poticaj na promišljanja novih strateških razvojnih dokumenata Grada Zagreba koji će u konačnici rezultirati i novim Generalnim urbanističkim planom.

Konferencija je besplatna za sve zainteresirane strane, bodovi za Stalno stručno usavršavanje biti će dodijeljeni od strane Hrvatske komore arhitekata, a očekivana publika su kolege arhitekti, inženjeri gradjevinarstva, elektrotehnike i strojarstva, kolege geodeti i krajobrazni arhitekti, restauratori, predstavnici povezanih institucija, mediji te brojne druge zainteresirane strane u kontekstu kvalitetne obnove nakon potresa, posebice Zagreba kao važne urbane sredine Republike Hrvatske.

Važnost ove online konferencije i baš u ovom trenutku potvrdili su i brojni pokrovitelji poput Vlade RH, Ministarstva graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Zagreba te Sveučlilišta u Zagrebu. Glavni partneri konferencije su Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te ICOMOS. Brojni brendovi iz građevinske industrije dati će snažan doprinos konferenciji, ističemo Caparol, RÖFIX, Spegra, Mapei, Wienerberger, Zajednica dobavljača PVC proizvoda za građevinsku stolariju, Alukoenigstahl i Schuco, Thermostone, Rockwool, Signify i Vaillant. Programski voditelji su kolege arhitekti – Ivan Križić, Dražen Arbutina, Sunčana Rapaić i Zrinka Barišić Marenić, a kroz programe će se online javljati ministri, pokrovitelji te brojni stručni sudionici programa kroz predavanja i okrugli stol.

Prijave su moguće putem stranice www.d-a-z.hr gdje je dostupan i program: http://www.d-a-z.hr/hr/aktualna-tema/buducnost-zagreba-nakon-potresa—arhitektonski-pogled,5109.html

Organizator

Pokrovitelji

Partneri

Sponzori