Vijesti
52. zagrebački salon na temu (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti
datum/vrijeme
03.10.2017.

Zagrebački salon, ugledna nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, otvara svoja vrata u četvrtak, 5. listopada. Njegova ovogodišnja, 52. realizacija, u organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona, posvećena je primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Središnju temu Salona pod nazivom (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti osmislio je Nikola Albaneže, kustos i autor koncepcije.

„Pored središnje teme, 52. zagrebački salon obogaćuje izložba Zadatak Jakovlje, ZS laboratorij s modnim događanjima te niz predavanja i radionica. Na natječaj za sudjelovanje na Salonu prijavilo se 111 autora i autorskih grupa sa 203 rada, a sedmeročlani žiri odabrao je za izlaganje 96 radova 70 autora i autorskih grupa“, istaknula je Ivana Bakal, ravnateljica Salona u susret otvaranju.

„Stalna napetost između čovjekove potrebe za usustavljenjem svih pojava i svake aktivnosti te nadilaženjem uspostavljenoga sustava, ogleda se na ovogodišnjem Salonu u spajanju raznovrsnih funkcija i raznorodnih estetika, u ironiji i podrivanju ustaljenih percepcija, u ozbiljnim i duhovitim projektima i realizacijama. Ovogodišnji je Salon potvrda iznimne kreativnosti brojnih izlagača u mnogim likovnim disciplinama, medijima i poetskim izričajima. Mislim da je tema (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti bila istinski poticajna umjetnicima, potvrda čega je i njihov velik odaziv“, naglašava autor koncepcije Salona, Nikola Albaneže.

Svečano otvorenje 52. zagrebačkog salona održat će se u četvrtak, 5. listopada u Muzeju Mimara, s početkom u 19 sati i otvoreno je za javnost. Sadržaji Salona i odabrani radovi umjetnika po izboru Ocjenjivačkoga suda te pozvanih od strane izbornika, moći će se razgledati do 28. listopada na više lokacija u Zagrebu: u Muzeju Mimara, Muzeju za umjetnost i obrt, Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi – Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Galeriji ULUPUH, Dvorani ADU F22 (19. i 20.10.) te u javnim prostorima: ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te na Cvjetnome trgu.

Organizator izložbe: ULUPUH u partnerstvu s Muzejom Mimara, Muzejom za umjetnost i obrt, Izložbenom salonom Izidor Kršnjavi – Škola primijenjene umjetnosti i dizajna te Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

Izložba je financijski realizirana uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstva kulture te Gradske skupštine grada Zagreba.

Dio izložbe postavljen u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn zatvara se 27. listopada.

Više o 52. zagrebačkom salonu i svim sadržajima potražite na službenoj web i fb stranici Salona:

http://52zagrebackisalon.com/

https://www.facebook.com/52zagrebackisalon/