Vijesti
140. obljetnica postojanja Udruženja hrvatskih arhitekata
datum/vrijeme
02.03.2018.

Dana 2. 3. 1878. osnovan je Klub inžinirah i arhitektah u Zagrebu. Bilo je upisano 35 članova iz Zagreba i 48 s područja uže Hrvatske i Slavonije. Konstituirajuća Skupština Kluba održana je u Ilici 6.

Arhitekti su tada bili jedna od najvećih grupacija i djelovali su u zajednici s ostalim stručnjacima tehničkih znanosti. Unutar staleškog udruženja Kluba arhitekti su nastojali izboriti samostalnost projektantskog rada naglašavajući primat svojih umjetničkih ciljeva. Od svog osnutka inženjerska se organizacija se intenzivno i dosljedno bavi svim aktivnostima i rješavanjima stručno-tehničkih problema te društveno-tehničkim preokupacijama. Njeno humanističko nastojanje izraženo je geslom “spojiti pojedine tehničke sile za unaprjeđivanje strukovnog rada i društvenog života”.

Više o povijesti Udruženja hrvatskih arhitekata možete pročitati u tekstu Tomislava Premerla, objavljenom  u ČIP-u br. 6-8 1996 (505/507) ili dio o Klubu hrvatskih arhitekata  i članovima, koji su aktivno i žučno polemizirali sa svim tadašnjim hrvatskim banovima (Pejačević, Rauch, Tomašić, Cuvaj) i drugim visokim državnim činovnicima, u tekstu Krešimira Galovića:

http://www.matica.hr/vijenac/172/klub-hrvatskih-arhitekata-17436/